Stalins ungdom rena äventyrsromanen
BOKMÄSSAN. Den brittiske historikern Simon Sebag Montefiori kände sig som förflyttad till Alexandre Dumas och Charles Dickens värld när han skrev historien om den unge Josef Stalins liv. Det var en värld fylld av äventyr, brott, tillfälliga kärlekshistorier och konspirationer av hemliga organisationer.
Foto: Scanpix
Montefiori menade att mycket var fel inte bara i propagandaverken om Stalin utan också i motböckerna. Bilden av Stalin i de senare som en medelmåtta, som missade revolutionerna, var svår att förena med karriären som statsman och diktator, och den stämmer heller inte, menade Montefiori.
Stalin var en ovanlig, extraordinär personlighet redan som okänd poet, präststuderande och revolutionär i sin ungdom, hävdade Montefiori. Under 20 år levde Stalin utan eget namn och bostad, ständigt kringflyttande.
Det underjordiska, konspiratoriska mönster som präglat dem tog Lenin, Stalin och de andra bolsjevikerna med sig sedan de gripit makten.
Stalin var en kvinnotjusasre, storläsare, en inte oäven poet och en halvintellektuell, menade Simon Sebag Montefiori.
Men fanns det då nya, tillförlitliga källor att ösa ur för att teckna en ny, sannare bild av Stalin. Ja, verkligen, menade Montefiori. Arkiven i Georgien beskrev han närmast som en guldgruva. Ett fynd av särskild betydelse var Stalins mors memoarer, tidigare opublicerade, undangömda i ett arkiv i Georgien.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!