Stadsmiljöpriset utdelat
På torsdagen delades Upsala Nya Tidnings stadsmiljöpris ut till kommunens gatu- och trafikkontor och Arosgruppens arkitekter, som tillsammans ligger bakom stadens nya välkomstskyltar. Det gick inte att ta miste på pristagarnas entusiasm inför sin skapelse.
Den allt annat än milda junivinden inbjöd knappast förbipasserande att stanna upp och gjorde sitt bästa för att slita tag i både diplom och prischeckar, men lyckades ändå inte lägga sordin på pristagarnas glädje.
—Vi känner oss verkligen hedrade på gatu- och trafikkontoret, särskilt som vi var inblandade också i förra årets pris, sade Lennart Kunni, direktör för kommunens gatu- och trafikkontor.
—Det är väldigt roligt att det är ett stadsmiljöpris, och inte ett stadsbyggnadspris. Vi hoppas att priset ska sporra våra beställare, sade Arosgruppens Jan-Ove Fogelberg.
Goda exempel
Prisceremonin inleddes med ett anförande av juryns ordförande Gunnar Carlsson, till vardags nyhetschef för UNT:s Kultur och nöje, som talade om hur viktigt det är att lägga märke till det offentliga rummet, som ju angår oss alla.
—I media hörs ofta kritiska röster. Men UNT vill också lyfta fram de goda exemplen, och inte bara se skavankerna utan också de förbättringar som sker i staden.
Att de nya välkomstskyltarna belönas beror på att de med sofistikerad enkelhet bidrar till att konkret förändra upplevelsen av Uppsala. Den skimrande aluminiumsfärens rundhet och det svarta cementfundamentets fyrkantighet leker med grundformerna, och texten:''Välkommen hit/Välkommen hem'' är okomplicerad och effektiv.
Inga putslustigheter
—Det är enkelt, seriöst och tidlöst. Symbolen är mångtydig, sade Gunnar Carlsson i sitt tal och betonade också hur skönt det är för Uppsalabon att slippa de putslustigheter som inte är alldeles ovanliga i sammanhanget.
—Det finns en del att ta av i kommunfloran. Vad sägs om "I love Hjo!" eller "Full fräs i Sotenäs!"
Efter att pristagarna mottagit diplom och applåder anordnades en busstur till begivenhetens verkliga huvudsak: välkomstskyltarna.
När bussen stannade till vid stadens norra infart gick det inte att ta miste på pristagarnas entusiasm över sin skapelse, stolt tronande i den försiktiga försommargrönskan. En diskussion om frågor som storlek, material och placering utbröt, eller fortsatte, så snart de steg av bussen.
Beslut som redan för länge sedan är fattade, men som fortfarande engagerar.
—Jag tycker fortfarande att den är väldigt fin, men egentligen ska man se den snabbt. Den är gjord för att man ska åka förbi, sade Jan-Ove Fogelberg.
Också Lennart Kunni uttryckte sitt nöje över de runda monument som ska ta emot både Uppsalabor och besökare.
—Globen, sfären, symboliserar också mycket här i Uppsala. Att vi jobbar i nätverk. Att vi jobbar globalt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!