"Spring baklänges och ha kul"

Maratonpodden är som en lök. Den innehåller lager på lager av olika infallsvinklar på idrottande. Men låt dig inte luras, den är allt annat än lökig och handlar inte enbart om löpning.

Lotta Frithiof har lyssnat på Maratonpodden med Petra Månström.

Lotta Frithiof har lyssnat på Maratonpodden med Petra Månström.

Foto: UNT/Press

Kultur och Nöje2019-07-04 09:39
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

krönika

Medan många stirrar sig blinda på en enda sport tar Petra Månström fasta på idrottandes stora bredd i sin Maratonpodd. Tänk djupdykning i motivation, skador, glädjetårar, svett och idrottspsykologi. Petra Månström är löparprofilen som har bott i Uppsala och gett ut flera träningsböcker för löpare. Många gånger har hon ifrågasatt normen att ständigt sträva efter att slå sina personbästa.

I Maratonpoddens avsnitt #144 berättar skidåkaren Anna Jönsson Haag om att avsluta en elitkarriär, gå in i väggen och hur hon fick kämpa för att hitta ett balanserat sätt att fortsätta träna på. Om en annan svår balansgång pratar extremmotionären och Beck-regissören, Mårten Klingberg, i avsnitt #138. Han får representera den så kallade memilen (medelålders män i lycra), de som brukar synas på cykel mest i Stockholm och förklara varför han ständigt växlade upp tills han en dag föll ihop av utmattning vid löpbandet.

Ett helt mera lustfyllt tonfall blir det i avsnittet #129 när Handelshögskolans ekonomiprofessor, Micael Dahlen, förklarar vikten av att ha roligt när man tränar. Här är några av hans tips: Spring baklänges, avskaffa februari för att det är den deppigaste månaden, lyft ett barn – helst ditt eget eller soffspring. Han blandar galna förslag med realistiska, och gör det på ett så övertygande sätt att det är svårt att veta vilket som är vad. Men det spelar ingen roll. Micael är tankeväckande, kvick och inspirerande, och Petra inte sen att hänga med i svängarna.

Poddjakten

Lotta Frithiof letar lyssningsvärda poddar

Maratonpodden

Av: Petra Månström