Spanarna firar 20 år i etern

Det var tänkt som ett tillfälligt inslag i Metropol. I höst firar Spanarna 20 år, utan att ha behövt ändra koncept. Nu drömmer programledaren Ingvar Storm om att ge lyssnarna chansen att göra egna spaningar på nätet.

En inspelning av spaningarna.  Jonas Hallberg, Sissela Kyle, Ingvar Storm och Jonas Hallberg.

En inspelning av spaningarna. Jonas Hallberg, Sissela Kyle, Ingvar Storm och Jonas Hallberg.

Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Kultur och Nöje2008-07-18 00:01
Gropiga lår, elchocker och dödssynder. Ingenting är för litet eller stort för att få plats i Spanarnas kristallkula. Under årens lopp har radiospanarna under sedvanligt gnabb lyckats förutsäga så disparata företeelser som it-kraschen och kolhydratbantningen.
Men Ingvar Storm skulle gärna se att lyssnarna fick större inflytande, åtminstone på webben.
- Det är många som tycker till och spanar på egen hand. Jag önskar att vi kunde ha ett forum för dem, men det kräver en webbredaktion som inte finns i programbudgeten, konstaterar han.

Han är uppriktigt förvånad över att idén som kläcktes till radioprogrammet Metropol i P3 för 20 år sedan fortfarande håller. Några veckor, en månad - ungefär så länge trodde han och Niklas Levy att inslaget, som sändes för allra första gången den 16 september 1988, skulle hålla. I höst är det dags för jubileum, ännu så länge är firandet inte riktigt spikat men Ingvar Storm tror att det sker i månadsskiftet september/oktober.
- Vi grubblar fortfarande på hur vi ska fira. Det kanske blir en förlängd sändning där vi återkallar några gamla trotjänare. Och så ska jag försöka göra materialet på webben rikare, säger han.
Spanarna har fått flytta runt i tablåerna och mellan kanalerna - men konceptet är ständigt det samma. En programledare som styr med varsam, men fast hand. Och tre spanare som med verbal elegans och en stor portion humor försöker tolka tidens tecken.

Spanarnas personlighet och den inte helt friktionsfria energin mellan dem har bidragit till programmets popularitet, tror Ingvar Storm. Genom åren har språkekvilibrister som Jonas Gardell, Göran Everdahl, Calle Norlén, Jessika Gedin, Helena von Zweigbergk och Jonas Hallberg suttit i panelen.
- Men det viktigaste skälet till att Spanarna har hållit så länge tror jag är dess oförutsägbarhet. I en annars mycket välredigerad värld är Spanarna ett program där man i förväg faktiskt inte vet vad det ska handla om.

Vad krävs av en spanare? Ingvar Storm är överhopad med mejl och brev från människor som tycker att just de skulle ha mycket att tillföra programmet. Men det räcker inte att ha ett känt namn, eller enorma kunskaper inom ett visst område. Iakttagelseförmåga, okonventionellt tänkande och mod att uttrycka åsikter som inte alltid är politiskt korrekta premieras - vilket får till följd att diametralt olika åsikter bryts i programmet.
- Konsensus är diskussionens absoluta toppfiende. Jag blir allra gladast när någon säger nej, men vad roligt att du säger så! Jag tycker precis tvärtom, säger Ingvar Storm.
Fakta/Spanarna

Den 16 september 1988 sänds det första inslaget i Metropol med Johan Helmertz, Susanne Ljung och Staffan Dopping som spanarpionjärer.
1989 får Spanarna en fast panel bestående av Helena von Zweigbergk, Jacob Dahlin och Jonas Hallberg, som i två år gnabbas i etern. 1991 dör Jacob Dahlin och ersätts av Jonas Gardell. Konstellationen Hallberg/Zweigbergk/Gardell framställs ofta som en familj med pappa, mamma och en rebellisk tonårsson.
1992 läggs Metropol ned och Spanarna tar en paus. 1992 återuppstår inslaget i Storm och Levy för att ett år senare bli ett eget program i Sveriges Radios programtablåer.
1997 sänds det första programmet på internet.
1998 firar programmet tioårsjubileum med gamla och nya spanare i sändning.
2002 flyttas Spanarna från P3 till P1.
2005 blir programmet tillsammans med Ekots lördagssändning det första av Sveriges Radios program som podcastas.
2008 efter sommaruppehållet firar Spanarna 20-årsjubileum. I dag är Göran Everdahl, Jessika Gedin, Sissela Kyle, Johan Hakelius, Jonas Hallberg, Per Naroskin, Calle Norlén och Helena von Zweigbergk återkommande spanare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!