Sorgligt få tog del av världsvid poesi

PÅ PLATS. Det var blygsam uppslutning när Världsboksdagen firades på Uppsala stadsteater, skriver John Sjögren.

Den mexikanska poeten Gloria Gervitz har förekommit i spekulationerna kring Nobelpriset i litteratur. Men när hon besökte Uppsala på tisdagskvällen var det få som tog chansen att se och höra henne.

Den mexikanska poeten Gloria Gervitz har förekommit i spekulationerna kring Nobelpriset i litteratur. Men när hon besökte Uppsala på tisdagskvällen var det få som tog chansen att se och höra henne.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur och Nöje2013-04-23 20:55

Årets firande av Världsbokdagen, högtiden som instiftades av Unesco 1995 för att uppmärksamma boken och främja läsandet, gjorde verkligen skäl för namnet världsbokdag. Ty på Uppsala stadsteater fick på tisdagskvällen litterära röster från delar av världen som sällan hörs, åtminstone inte på våra breddgrader, komma till tals. Poeter från Syrien, Iran och Mexiko uppträdde. Desto tråkigare då att så få dök upp för att ta del av denna världsvida poetiska manifestation. Som kvällens konferencier Jasim Mohamed aningen uppgivet konstaterade: Uppsala är helt enkelt inte den storstad många vill tro att hon är.

Extra sorgsam var den blygsamma uppslutningen då man faktiskt lyckats få hit ett riktigt stort författarnamn – den mexikanska poeten Gloria Gervitz. En passande gäst på världsbokdagen. Gervitz har nämligen på sätt och vis utmanat föreställningen om vad en bok är, och hur den kan skrivas.

Hennes långdikt Migrationer har, sedan den först gavs ut 1976, skrivits om och reviderats ett antal gånger. Ett slags i omgångar redovisat och ständigt pågående bok- och skrivprojekt. Ur just Migrationer läste Gervitz, på rytmisk och musikalisk spanska, ett avsnitt som Mohamed sedan läste på svenska. Annars gjorde Gervitz ett ödmjukt och nästan lite sprött intryck. Hon var, den fåtaliga publiken till trots, väldigt tacksam över att få komma till Uppsala. Och när Mohamed nämnde det där Nobelpriset som det ibland spekulerats att hon skulle vara en möjlig kandidat till, då verkade hon mest bara tycka att det var pinsamt.

Men det var inte bara på stadsteatern som världsbokdagen uppmärksammades på tisdagen. På flera håll runt om i Uppsala firades det under dagen.
På Katedralskolan erbjöd man för femte året i rad sina elever ett späckat och mycket ambitiöst program. I år stod författaren Jane Austen i fokus, då det var tvåhundra år sedan hennes roman Pride and Prejudice (Stolthet och fördom), gavs ut. Detta firade man med en maratonläsning av romanen, samt genom att låta en läsvrå tapetseras med bilder och utdrag från författarskapet. Richard Glover från Uppsala universitet föreläste om poesi och den forna katedraleleven Mattias Hammarstöm bjöd på poetry slam på såväl engelska som svenska. Även tävlingen Läs högt, där skolklasser tävlar i högläsning, gick av stapeln under dagen.

Förhoppningsvis var dessa evenemang mer välbesökta. Kanske krävs det skolans obligatoriska närvaro för att den här sortens evenemang ska dra en större publik. Det är trist.
När jag går från stadsteatern är det med känslan av att den litterära världen är stor, men att Uppsala trots allt är rätt så inskränkt och litet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!