Sommarspel med traditioner
Wiraspelen är ett av landets äldsta sommarspel. För 22:a året är det premiär i hjärtat av Roslagen nu på lördag, med en delvis ny ensemble. Till de nya hör Göran Engman, skådespelare på Upsala stadsteater.
Wiraspelen ges utomhus i en specialbyggd amfiteater på Isaks äng i Vira bruk. Pjäsen handlar om livet i trakten i början av 1700-talet, då det smiddes värjor till Karl XII:s armé i smedjorna. I handlingens centrum finns de unga älskande, Kristina och Erik. Deras fäder är smeder och de tycker att barnen är på gång att göra ett gott parti. Men då dyker den vackre Olof från Arboga upp i trakten och ställer allt över ända.
Smederna gick på krogen
Inbakad i handlingen är också en av landets första strejker. Bygdens patron ville nämligen inte att smederna skulle skaffa sig extrainkomster på biprodukter från svärdssmidet. Då lade smederna helt enkelt ned verksamheten och gick på krogen i stället ...
Kristina spelas av Johanna Sällström, som annars kan ses på bioduken som polisen Wallanders dotter. Erik gestaltas av Erik Johansson, som bland annat medverkat i filmer som Bert, Adam & Eva och Stockholm Boogie. Olof görs av Mikael Kallin, som jobbat på Dramaten och Stockholms stadsteater, samt varit med i tv-serien Skeppsholmen.
Hundra amatörer
Göran Engman spelar Eriks pappa, men annars är han välkänd för Uppsalapubliken från Upsala stadsteaters scener.
— Jag har följt spelet ända sedan det skrevs av Leif Nilsson. Vi var arbetskamrater ett tag och hade mycket roligt ihop, säger Göran Engman.
Cirka hundra amatörer är inblandade i projektet, samt ett otal körsångare, musiker och ryttare. Tio riktiga hästar har också framträdande och mullrande roller i spelen.
Carl Oscar Törnros är visserligen ny som regissör i år. Men sedan späd ålder har han varit med i spelen och de senaste åren i en av huvudrollerna, som smedsonen Erik. Uppsalapubliken kanske minns honom från en av Birgitta Englins föreställningar på Upsala stadsteater, Det är väl ett fritt land eller ...
Det är Carl Oscar Törnros far som skrivit spelen men det vill han tona ned lite.
— Pappa har absolut ingenting att göra med hur jag regisserar eller spelens utformning. Många av dem som är med har varit det i flera år och vet hur det hela gjorts tidigare. Nu är det jag som sätter upp det här och spelen befinner sig i ständig utveckling.
— Det är roligt att arbeta tillsammans med amatörer. Vi har alla olika yrken till vardags men här kan man lägga den vanliga yrkesrollen bakom sig och vara mer öppen mot varandra, säger Mikael Kallin.
Kostymer har de lånat från Dramaten och Stockholms stadsteater, samt sytt själva. Nu ber bara Wiraensemblen vädrets makter om att slippa regn vid premiären på lördag eftermiddag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!