På Bror Hjorths hus har man precis slagit upp portarna för en utställning med verk av Tommy Östmar, som under 1950-talet studerade för Bror Hjorth. Nu ställs hans egen konst ut i den forne läromästarens hus, med fokus på de senare delarna av konstnärskapet.
För den breda publiken är Tommy Östmar kanske mest känd som illustratör till Lennart Hellsings klassiska barnbok "Bananbok" från 1975. Men på Bror Hjorths hus är det istället modellstudier och robottolkningar av alla de slag som får ta plats.
– Roboten blev lite av ett Tommys alter ego, en slags självporträtterande mansfigur. De sista tio-femton åren arbetade han mycket med den gestaltningen, med ett oerhört fokus på proportioner och balans. Han kunde flytta träbitar i dagar för att komma fram till exakt den rörelse han ville gestalta i en skulptur, säger Eva Mossing Larsen, konstnär och gift med Tommy Östmar fram till hans död 2007.
Modelltecknade, gärna med kulspetspenna, var något annat som låg Tommy Östmar nära. Tecknandet skulle gå snabbt och perspektivet fick gärna bli förskjutet, berättar Eva Mossing Larsen. De mest lyckade teckningarna fick ofta nytt liv som skulpturer eller tuschteckningar.
I Orangeriet, Botaniska trädgården, är det en annan konstform som får ta plats. Ikebana är en gammal japansk tradition att arrangera blommor, där betoningen ligger på komposition och symbolik snarare än prunkande blombuketter. Här har Uppsala universitet bjudit in tre japanska ikebanakonstnärer och fyra samtida japanska konstnärer till utställningen "Ikebana & contemporary plant art".
Katshuhito Kurata, som medverkar med installationen "Deification", beskriver sitt verk som ett organiskt flöde där både material och inspiration är hämtat ur den svenska naturen.
En annan av de medverkande, Junichi Kakizaki, har redan varit flera gånger i Uppsala genom ett samarbete med butohdansaren Su-en. Till utställningen har han skapat konstverket "Last moment of flowers", där blomsterknoppar och kungsängsliljor stretar sig upp genom hopflätade grenverk. En liten spindel har redan hunnit väva nät i en utstickande trädgren, och det är också poängen menar Junichi Kakizaki som anger regissören Tim Burton som en stor influens.
– Själva idén är att konstverket ska ändras i takt med tiden, inte stå bevarat och andas artificiellt liv. Min förhoppning är att skalbaggar och smådjur så småningom ska ta över verket.