Sociala medier gör kultur till ekonomi

Uppsalaforskaren Christian Christensen specialiserar sig på sociala medier och skriver just nu en bok om organisationen Wikileaks. UNT Kultur har pratat med honom om övertro på tekniken.

Forskaren Christian Christensen använder gärna Twitter men är noga med vad han väljer att göra offentligt.

Forskaren Christian Christensen använder gärna Twitter men är noga med vad han väljer att göra offentligt.

Foto: Monika Miranda Maureira

Kultur och Nöje2012-08-13 11:00

Du lyfter ett varnande finger mot den teknologiska utvecklingen?
– Jag ser inte intuitivt sociala medier som något positiv, som många gör. Där finns absolut bra aspekter men också mycket man måste vara försiktig med.  Teknologin är inte positiv i sig, det beror på vad den används till.

Vilka är de negativa aspekterna?
– Exempelvis Facebook används till att samla information om människor, ett marknadsverktyg. Vi har inte haft någon djupare diskussion om detta. Facebook och liknande sociala medier suddar också ut gränser för det privata och det offentliga livet. Värden som förut varit intellektuella eller kulturella, som vad jag ser för film eller bilder på mina barn, har nu fått ekonomiska värden. Allt har blivit kommersiellt.

Kommer folk att bli mer kritiska när den första förälskelsen har lagt sig?
– Jag vet inte, det finns ett generationsskifte när det gäller inställningen till det privata och det offentliga. Personer i min ålder är mindre benägna att lägga ut allt på nätet än vad personer i trettonårsåldern har. Kanske kommer de att ångra sig när de blir äldre, de elektroniska fotspåren går inte att sudda ut. Men kanske finns inställningen kvar. Det är som med upphovsrätt, för många unga är det inte en fråga om etik och moral utan om att teknologin finns där.

Du skriver en bok om Wikileaks, vad tycker du om organisationen?
– Jag är positiv. Transparens är nyckelordet i ett demokratiskt samhälle, och USA är ju inte särskilt transparent. Jag är amerikansk medborgare och vill veta hur mina skattepengar användes under kriget i Irak. Wikileaks visade att mycket av det som sagts inte var sant.

Men Wikileaks har ju anklagats för att utlämna människor genom att släppa hemligstämplade uppgifter?

– Många har sagt det men det har snarare varit ett sätt att smutskasta Wikileaks. Jag har inte hört ett enda exempel där individer har dött eller skadats på grund av information som släppts. Sedan går processen till så att de använder sig av massmedier. På det sättet granskas uppgifterna ytterligare än gång innan det går ut till allmänheten.

Hur ser förtroendet för Wikileaks ut nu?
– Jag tror att det har skadats, trots att fallet Assange inte har något med organisationen att göra. Frågan är om de kommer att få in mer material, om källorna kommer att lita på Wikileaks. Sätter man sitt eget liv på spel måste man kunna lita på att man blir skyddad.

Vad tycker du om Sveriges Twitterkonto: @sweden?

– Det är en jättebra idé egentligen; tanken att vanliga medborgare får representera Sverige. Men det är inte så demokratiskt som man vill ge sken av. @sweden är skapat i reklamsyfte och det är några personer på en pr-byrå som väljer ut vilka som får skriva. Och de väljer inga tråkiga personer utan sådana som de tycker passar.

Du låter ganska negativ till vissa sociala medier, finns det inget positivt?
– Jo, absolut, inte minst i mitt arbete där man kan följa intressanta personer och lätt hittar information. Om man är noggrann med vem man följer på Twitter kan man få ut mycket av det. Man kan inte ha en diskussion eller skriva längre inlägg men det fungerar bra som ett fönster där man kan leda vidare till andra forum.

Borde sociala medier regleras?
– Nej, jag är fundamentalist när det gäller yttrandefrihet.

PERSONLIGT

Christian Christensen
Född:
New York, 1969.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift med professor Miya Christensen, dotter Lara 2 år.
Gör: Professor på medie- och kommunikationsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Han har framför allt forskat om sociala medier i tider av krig och konflikt men också kring islam och internationell journalistik. Skriver just nu en bok om Wikileaks.
Bakgrund: Disputerade på University of Texas i Austien. Arbetade som lektor i media och kommunikation vid Bahcesehir-universitet i Istanbul år 2002 till 2006. Flyttade därefter till Sverige där han blev lektor och docent vid Karlstads universitet. Började som docent vid Uppsala universitet år 2009, och blev professor ett år senare. Har blivit publicerad i tidningar som Le Monde Diplomatique, CommonDreams and Counterpunch och har också deltagit som
kommentator i radio och tv. Medförfattare till kommande böckerna
Twitter Revolutions: Political Activism and Dissent in an Age of Social Media och Understanding Media and Culture in Turkey: Structures, Spaces, Voices.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!