Snyggminer tema för ÖFA

Högstadieelever från fem skolor har bidragit till ÖFA-kollektivets nya scenprojekt ÖFA: Hemligheter. I dag, tisdag, är det premiär på Reginateatern i Uppsala.

Foto:

Kultur och Nöje2008-11-25 09:00
Under hösten har medlemmar ur ÖFA-kollektivet hållit i workshops för högstadieelever i Uppland. Totalt fem klasser från Örbyhusskolan, Centralskolan i Tierp, Vallonskolan i Gimo samt Sävjaskolan och Vaksalaskolan i Uppsala har deltagit.
- Vi har haft en ganska ung publik som har gett väldigt bra respons på våra tidigare produktioner. Därför ville vi testa att ha en mer specifik målgrupp och att ha med publiken i processen, säger Nadja Hjorton från ÖFA-kollektivet.

De kreativa verkstäderna hade hemligheter som tema. Vad berättar vi inte om och vad håller andra hemligt för oss, var en av sakerna de undersökte.
- Många av hemligheterna de tog upp var klassiska, som "jag är kär i dig", "jag har snott en sak" och "jag är homosexuell". Och det är ju inte ungdomliga hemligheter, utan universella. Det finns något väldigt problematiskt med att bunta ihop alla ungdomar i en egen grupp. I alla fall utan att fråga sig vad vuxna är för några egentligen, säger Nadja Hjorton.
Ett inslag under workshopdagarna var att eleverna fick chatta med en person ur ÖFA-kollektivet som inte fanns på plats på skolan.
- Då märkte vi att elever som inte hade sagt någonting på hela dagen kunde ha massor att berätta. Det är en av de positiva sakerna med internet, säger Nadja Hjorton.

Internet var också ett tema under workshopdagarna. ÖFA-medlemmarna och eleverna diskuterade hur bloggare kan skriva väldigt personligt, men samtidigt behålla hemligheter för sig själva. De pratade också om vad som visas och döljs på de fotografier som läggs ut på communities som Bilddagboken.
- En grej som många tog upp var snyggminer, alltså att man gör sitt bästa för att se snygg ut på de bilder man lägger ut på internet. Det har blivit ett eget tema i föreställningen, säger Nadja Hjorton.

Sex medlemmar ur ÖFA-kollektivet har spånat fram föreställningen utifrån intrycken från de kreativa verkstäderna och egna erfarenheter. Dans, texter, livemusik och film blandas till ett scencollage.
- Vi arbetar ganska fragmentariskt. Det blir ingen historia från A till Ö. Vi tycker om att jobba med tvära kast, så det blir både humor och allvar, säger Nadja Hjorton.
Premiärföreställningen visas för de klasser som har deltagit i projektet, men det blir också kvällsföreställningar som riktar sig till både ungdomar och vuxna.

Medverkande i projektet förutom Nadja Hjorton är Anna Ehrelmark, Britta Persson, Emelie Garmén, Emma Tolander och Lisen Rosell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!