Snart premiär för West Side Story

På torsdag är det premiär i Svandammshallarna av ”West Side story”. Uppsala universitet håller på att ro iland ett gigantiskt musikalprojekt.

Samarbetar. Den konstnärliga ledningen arbetar tätt tillsammans. Här är regissören Dan Turdén och koreografen Dorte Olesen.

Samarbetar. Den konstnärliga ledningen arbetar tätt tillsammans. Här är regissören Dan Turdén och koreografen Dorte Olesen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2015-11-04 09:00

– Intrigen i West Side story bygger på en konflikt mellan det som har varit och det som ska komma. Barn ska bli vuxna och i den här handlingen finns det inte många vuxna omkring som kan vägleda dem. Det leder till en katastrof. Det börjar med skoj och slutar med mord, berättar Dan Turdén, regissör för ”West Side Story”.

Vid UNT:s besök i Svandammshallarna är det bara några dagar kvar till premiär. På scenen, bland bockar, plintar och andra gymnastikredskap, pågår en febril repetitionsverksamhet. Koreografen Dorte Olesen, som bland annat arbetat på Dramaten och Dansens hus, håller på att instruera några ungdomar i hur de kan göra sin dansscen.

– Det finns en väldig kraft i att de medverkande är i samma ålder som i originalmanus. Jag har anpassat koreografin till att det både är professionella och amatörer som är med, säger hon.

I uppsättningen medverkar cirka 100 personer, på och bakom scenen. I rollerna finns professionella musikalartister och skådespelare, men också amatörer. Femtio musiker från Uppsala universitets symfoniorkester Kungliga Akademiska kapellet spelar Leonard Bernsteins originalmusik under ledning av director musices Stefan Karpe.

Musikalen ”West Side story” handlar om två rivaliserande ungdomsgäng i New York. Den rymmer också en kärlekshistoria influerad av ”Romeo och Julia”. Handlingen kretsar kring främlingsfientlighet, utanförskap och gängmentalitet i stadsmiljö, men också kring drömmar och längtan efter ett annat liv.

– Vi har lagt handlingen i en ospecifik tid och på en obestämd geografisk plats. Men vi låter det hela utspelas i en gymnastiksal, där två gäng håller på att göra upp. Gängbildningar och gatuvåld är aktuellt än i dag och vi hoppas att den ska intressera inte minst ungdomar, säger Dan Turdén.

KärleksparetTony och Maria spelas av två unga musikalartister, Rasmus Mononen, som nyligen avslutat sin utbildning vid musikallinjen i Göteborg och Maria Hartman, nyligen färdigutbildad vid Kulturama i Stockholm. De fick sina roller vid tuffa auditions i våras.

– Tony har valt att stå utanför gänget, men blir indragen igen. Han bärs av två starka och motstridiga känslor, dels fysisk aggressivitet, dels en nyfunnen kärlek. För mig är det två härliga känslor att arbeta med, säger Rasmus Mononen om sin roll.

– Maria är egentligen en klassisk prinsessroll, men jag vill inte fastna i det ljuvt flickiga. Hon är en sådan som alltid får beskydd och ingen lyssnar egentligen till henne. Men när hon träffar Tony inser hon att han är nyckeln till resten av hennes liv, säger Maria Hartman.

Nina Fransson gör scenografi och kostym, influerat av sportmode – handlingen utspelas ju i jympamiljö. Producenten Anna Liv Jonsson jobbar annars som informatör för Universitetets rektor, men är nu engagerad i musikalprojektet.

– Det är superkul! Egentligen tillkom det för att Universitetsaulan skulle vara stängd för renovering och Akademiska kapellet skulle behöva ge konserter i någon annan lokal. Men också för att kapellet aktivt söker efter andra publikgrupper och sammanhang utanför de rent akademiska, säger hon.

Det är inte första gången Uppsala universitet producerar musikteater. Operan ”Tosca” sattes upp 2008 och 2010 gjordes operan ”Othello”. Dan Turdén var regiassistent 2010 åt Wilhelm Carlsson i den sistnämnda. Han är nu utbildad i operaregi på Operahögskolan i Stockholm.

Sammanlagt tio föreställningar av ”West Side Story” ges i Svandammshallarna fram till 28 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!