På fredags eftermiddag 8 november klockan 16 invigs den elfte upplagan av Allt ljus på Uppsala. Fram till och med söndag 24 november kommer elva ljusverk i stadens centrum att vara tända klockan 16–22 dagligen.
– Antalet är som det brukar vara, men de enskilda verken är större och mer påkostade. Det beror på att budgeten för ljusverken är dubblerad i år eftersom vi på allvar fått med näringslivet den här gången, säger Jonas Ekebacke.
Den totala budgetramen för Allt ljus på Uppsala uppgår till fyra miljoner kronor, varav Uppsala kommun och sponsorer står för varsin hälft.
Jonas Ekebacke nämner flera verk som sticker ut lite extra. Till dem hör "Resonance" på Stora Torget, där Rådhuset ska belysas.
– Det är en interaktiv ljusinstallation där besökarna själva kan styra vad som sker på fasaden genom att trycka på plattor med fötterna, berättar han.
Även "Globoscope" i Botaniska trädgården väntas väcka uppmärksamhet.
– Där kommer hundratals klot att lysa upp miljön på ett sätt som kommer att förändra vår uppfattning av Botan, utlovar Ekebacke.
Borggården på Uppsala slott är en annan plats som ska belysas spektakulärt. Ljusverket "Dependence" kommer att ge Slottets långsida och kortsida mot söder ett nytt utseende.
– Själva ljuspromenaden är förstås grunden för "Allt ljus på Uppsala", samtidigt som vi nu bygger ut arrangemanget med fler kringaktiviteter, säger Jonas Ekebacke.
Han tycker att förflyttningen från enbart ljuspromenad till en 16 dagar lång ljusfestival är tydlig. I år handlar det om sex aktiviteter som möjliggjorts av privata samarbetspartners.
– Intresset är stort. Motionsloppet Uppsala Light Run 15 november är redan fullbokat, liksom gästspelsmenyn på Villa Anna, berättar Jonas Ekebacke.
Precis som i fjol väntar butiks- och skyltfönsterspelningar under festivalens tre fredagskvällar. Först ut är duon Scarlett hos Skotjänst i ena hörnet av Stora Torget. Därefter väntar en minikonsert med Borgerlig Begravning hos Fantastikbokhandeln i gränden mellan S:t Eriks torg och Fyristorg. Sista fredagskvällen är det Big Fish som står för musiken hos secondhandbutiken Stil på Drottninggatan. Alla tre konserterna är mellan 18 och 18.15.
Om Allt ljus på Uppsala kommer att fortsätta växa och ytterligare anta formen av en festival återstår att se. Enligt Jonas Ekebacke vill man först utvärdera årets festival för att se om besökarna är med på noterna.
– Min egen känsla är att Uppsalaborna vill ha mer än en promenad mellan ljusverken, säger Ekebacke.
Han framhåller att Allt ljus på Uppsala inte bara ska underhålla och inspirera i novembermörkret. Den ska också engagera. Från och med i år och fram till 2030 ska festivalen därför ha ett tema som kopplas till ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet i enlighet med FN:s handlingsplan Agenda 2030.
I år lyder temat "Du är skillnaden". Under den rubriken lyfts individens betydelse i omställningen till en mer hållbar framtid.
– Man kan väl säga att vi vill få besökarna att reflektera över sin egen roll i omställningen. Alla elva ljusverk har en koppling till temat, säger Ekebacke.
Festivalens egen elförbrukning då? Lite högre än tidigare år eftersom verken är större. Runt 2 000 kWh totalt lyder prognosen för ljusverken, vilket är i nivå med en normalvillas månadsförbrukning.
– Nettoförbrukningen sjunker förmodligen eftersom de 100 000 som ger sig ut släcker sina bostäder och stänger av tv:n, säger Jonas Ekebacke.