Småstadsskildrare på Bror Hjorths museum

Småländska Sven Ljungberg har gjort flera avtryck i konsthistorien och i Uppsala. Nu ställs hans verk ut på Bror Hjorths hus i en stor retrospektiv.

Skulpturen "Landmärke" på Persbo studio.

Skulpturen "Landmärke" på Persbo studio.

Foto: Fredrik Strid

Kultur och Nöje2016-11-26 12:00

– Han har verkligen skildrat sin hemstad, Ljungby, i sin konst. Han drog runt med sin lilla egenbyggda blå miniateljé och målade hur staden förändrades genom årtionden. Men han tog också strid mot stadens makthavare när det gällde husrivningar och annat, berättar Tomas Järliden, chef för Bror Hjorths hus och visar ett exempel, en målning med lekande barn framför en lyftkran.

På baksidan står titeln ”Här ska byggas nytt”.

Än så länge står tavlor och skisser på golvet i utställningslokalen. Tomas Järliden har bara hunnit packa upp vad museet fått sig tillsänt från Ljungbergmuseet i Ljungby. Nu ska han välja ut vad som ska placeras på väggarna här. Museiteknikern Johan Fremling är i färd med att göra en enkel träram till det stora självporträttet i olja som ska välkomna besökarna under utställningstiden 26 november – 29 januari 2017.

Motiven till sina föreställande målningar hämtade Sven Ljungberg från sin vardag i hemstaden Ljungby och i byar på den italienska landsbygden. Han målade människor, hus, bilar, landskap och blommor. Ljungberg var en passionerad odlare i trädgården hemma i Ljungby och tyckte om att måla årstidernas skiftningar och växterna i den. Han återkom gärna till samma motiv flera gånger.

Under nästan 80 år var Ljungberg en oerhört produktiv konstnär och hans hem som numera är museum rymmer tusentals verk.

Under en av sina många konstnärsresor till Italien 2010 avled han, praktiskt taget med penseln i handen. En avdelning i utställningen ägnas hans italienska målningar.

– Titta här. Han målade precis som ett litet torg i en italiensk by ser ut och med alla dess människor, säger Tomas Järliden.

Kanske är det ändå trägrafiken som de flesta av oss sett mest av i form av bokomslag. Sven Ljungberg gjorde många sådana till exempel till Ivar Lo Johanssons romaner.

– Det finns inga belägg för att Bror Hjorth och Sven Ljungberg någonsin träffades. Det var 20 års åldersskillnad mellan dem. Men de har många beröringspunkter som exempelvis samhällsengagemang och Sven Ljungberg ställde ut på Färg och form i Stockholm, en institution som Bror Hjorth var med om att dra igång, säger Tomas Järliden.

Sven Ljungberg hade också en hel del offentliga uppdrag. Ett av dem var att under åren 1977 - 1989 utforma Nobelprisdiplomen och några av dem ska visas på Bror Hjorts hus. Ljungberg har också gjort utsmyckningen av Gottsunda kyrka och inom ramen för utställningen ordnas en guidad tur som börjar just där, vid altartavlan i mosaik, dopkorets blomstermålning och takfriserna som speglar Uppsalas historia från hednatid och framåt. Guide vid den turen är konstvetaren Anne Lidén, som skrivit en bok om konstnären. Det är också hon som förrättar lördagens invigning av utställningen.

Fler konsthändelser sker i Uppsalatrakten under veckoslutet. På Köttinspektionen i Uppsala presenterar konstnärsgruppen Haka utställningen ”Haka formations” som behandlar frågor om hur det kan vara att arbeta konstnärligt i en grupp. Galleri 1 har vernissage för en utställning signerad Ingrid Orlowski. Den har titeln ”De sju friheterna” och innehåller måleri och mixed media där konstnären undersöker hur vi kan förhålla oss till frihet.

På Konditori Fågelsången visas Nito Vegas bilder ”Fika” från och med nu och fram till 25 januari.

Persbo Studio i Månkarbo har under lördagen sin årliga invigning av en ny skulptur till Persbo Skulpturpark. I år är det av konstnären Patrick Nilssons fem meter höga skulptur ”Landmärke”.

susanne.sigroth-lambe@unt.se

Personligt Sven Ljungberg

Svensk konstnär, grafiker, professor och författare.

Född 1913 i Ljungby, Småland, död 2010 i Italien.

Studier: korrespondenskurs i teckning på Hermods 1931 för Gotthard Sandberg samtidigt som han var målarlärling för fadern som hade målerifirma i Ljungby. Tekniska skolan (numera Konstfack) i Stockholm 1932-1934, Kungliga Konsthögskolans dekorativa linje 1934–39.

Direktör för Konsthögskolan i Stockholm 1972–78, rektor där 1978–81. 1980 utnämndes han till professor.

Ljungberg finns representerad på Nationalmuseum, i Gustaf VI Adolfs samlingar, på Pusjkinmuseet i Moskva, med flera och han har gjort altarmosaik och målningar i Gottsunda kyrka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!