Slotts öppnar för besökare

En av Uppsalas äldsta biografer, Slottsbiografen, öppnar i dag, tisdag, dörrarna för alla nyfikna. Här kan man besöka en utställning om uppsaliensisk biograf- och filmhistoria och få guidade turer i Ingmar Bergmans barndoms biograf.

Foto: Pelle Johansson

Kultur och Nöje2010-06-29 09:30

I sin självbiografi, Laterna magica, berättar Ingmar Bergman om hur han får besöka maskinrummet när han är på Slottsbiografen som liten pojke för att titta på film tillsammans med sin mormor.

Den världsberömde filmregissören deltog också vid renoveringen och restaureringen av Slottsbiografen som påbörjades 1993. Han ville att biobesökarna skulle sitta bra och att tekniken skulle vara den yppersta vilket fick vägas mot de rent antikvariska aspekterna. Dock vägrade han att komma då lokalerna skulle återinvigas.

Men lite Bergmaniana och annan filmhistoria kan man få till livs när nu Slottsbiografen håller öppet torsdagar till och med måndagar under hela sommaren. Skärmar med gamla bilder från filminspelningar i Uppsala och äldre klippböcker med filmannonser från 1920-talet och framåt är redan på plats i biograffoajén. En urgammal och svårdaterad miniprojektor står bakom godisdisken, skänkt av en privatperson. Bergman själv lär ska ha haft svårt att hålla fingrarna från den när han besökt Slottsbiografen.
– Lite får vi väl se hur stort intresset är bland turisterna. Kanske vi utökar med en bildvisning och till och med filmvisningar om bara tillräckligt många skulle önska det, säger Nils Bingefors, ordförande i Uppsala filmstudio.

Tillsammans med Per Olov Qvist, som är bibliotekarie i Uppsala filmstudio, kommer han att agera värd vid Slottsbiografens öppethållande under sommaren. De kommer att turas om att guida inne i biografrummen. Och båda har samlat på sig ett gediget kunnande i ämnet genom åren.
– Uppsalas dåvarande biokung, Hugo Plengier ägde fyra biografer. Slotts var premiärbiografen bland dem, men lokalen användes också som festsal. Luckan i golvet där sittplatserna kunde hissas ned i källaren finns faktiskt fortfarande kvar, berättar Per Olov Qvist.

Slottsbiografen är en av landets äldsta bevarade biografer. Här har visats film från stumfilmstiden och framåt. Inredningen lär ska vara den bäst bevarade Foajéns björkpaneler i brösthöjd övergår i Upplandskonstnären Gusten Widerbäcks målningar av hantverkare och jugendslingor. Allt är belyst med tidstypiska lampor från 1920-talet.

I foajén står också en stor filmprojektor från 1950-talet som härstammar från ateljéerna i Filmstaden, Råsunda. På den brukade Ingmar Bergman se igenom dagens tagningar under den tid han var verksam som filmregissör.

Ett besök på Slottsbiografen ingår också i de stadsvandringar som Uppsala tourism arrangerar på lördagar under sommaren med rubriken Vandra i Ingmar Bergmans Uppsala.

96 år av film på slottsbiografen

1914 26 oktober öppnades biografen Slotts i Uppsala Fabriks och Hantverksförenings nya hus på Nedre Slottsgatan. Premiärfilm var Stormfågeln av Mauritz Stiller. Slotts fick sitt namn efter en i pressen utlyst namnförslagstävling. Namnet skulle vara ”lättsagdt, välljudande, förut icke använt som Biograf eller Teaternamn och hälst svenskt”.

1929 Ljudfilmspremiär på Slotts.

1937 Slotts renoverades omfattande för att anpassas till ljudfilmens krav, men också enligt tidens funkissmak.

1956 Sveriges Folkbiografer tog över ägarskapet. De fick hård kritik i UNT för sin programsättning bestående av våldsfilmer och buskis blandat med kvalitetsfilm.

1983 Sixten Sandback, som länge förestått biografen, tog över Slotts och drog i gång reprisvisningar av klassiker och festivalveckor.

1991 stängdes Slotts på grund av dålig lönsamhet. Efter ett påpekande från Nils Bingefors att Gusten Widerbäcks originalmålningar från 1914 på tak och väggar fanns kvar bakom skärmar, gjorde kulturförvaltningen en besiktning av lokalen.

1993 bildades föreningen Laterna Magica med syfte att dra i gång filmvisningar på Slotts igen. Samma år förklarades Slotts för byggnadsminne av riksantikvarieämbetet.

1995 På annandagen, var det smygpremiär i den nygamla lokalen. Filmen som 

visades var Bergmans Fanny och Alexander. Filmstudions arkiv och bibliotek fick ett nytt hem i Slotts källare.

1996 I februari återinvigdes Slotts. Numera är det Hantverksföreningen som driver Slotts och hyr ut till filmfestivaler och andra evenemang. Nils Bingefors är förståndare och biografmaskinist.

Källa: Uppsalas biografer av Anders Leidstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!