Activisions Skylanders-serie har blivit en framgång, och inte sällan toppar serien försäljningslistorna. Med den senaste delen introduceras möjligheten att kombinera seriens karakteristiska figurer med varandra.
Det är inte alltid lätt att förstå sig på spelbranschen. För bara några år sedan var den gladlynte draken Spyro en plattformshjälte i mängden, med sin storhetstid långt bakom sig. Att han skulle figurera i en miljonsäljare var det få som ägnade en tanke åt. Men så släpptes Skylanders: Spyro’s Adventure och numera är serien storindustri, med spel och leksaker som omsätter miljarder.
Skylanders: Swap Force är den tredje delen och i ärlighetens namn har det inte hänt så mycket med spelsystemet. Karaktärna kan numera hoppa men i övrigt rör det sig om samma actionfokuserade plattformsspel, där fiender ska besegras och mindre pussel lösas. Precis som med föregångarna är handlingen välgjord, med vass dialog och långa animerade mellansekvenser. Spelsystemet har även ett visst djup genom att karaktärerna går att uppgradera och utveckla i olika riktningar beroende på spelstil.
Den största nyheten finns utanför spelet. Numera är det nämligen möjligt att byta över- och underdel på de figurer som används för att spela, vilket öppnar möjligheter att skapa olika kombinationer. Det utnyttjas bland annat genom att en del dörrar enbart kan öppnas av specifika karaktärer, något som i sin tur leder till att man behöver köpa extra figurer om man vill upptäcka allt som spelet har att erbjuda.
Därmed är det också lätt att kritisera serien för att locka fram ha-begär hos barnen, som får ses som den tilltänkta målgruppen. Även om det går att klara ut äventyret med hjälp av den uppsättning figurer som medföljer känns det tråkigt att inte kunna hitta en specifik hemlighet för att man inte har tillgång till just den karaktären.
I grund och botten är ändå Skylanders: Swap Force ett välgjort, om än något för simpelt, plattformsspel, som kommer till sin fulla rätt om man är två. Inför recensionen spelade jag tillsammans med en nioåring och vi båda fann det underhållande. För att vara ett spel som riktar sig till en yngre målgrupp lyckas det med andra ord förvånansvärt väl med att nå hem i alla åldersgrupper.