Skulptur invigs vid OD:s plats

Om en vecka invigs ett nytt offentligt konstverk på Orphei Drängars plats i Uppsala. Konstnären Katarina Sundkvist Zohari har lyssnat in platsen och delvis frångått sitt vanliga uttryck.

Nästa vecka blir bronsmonumentet ODjuret en del av Uppsalas gatubild. Konstnären Katarina Sundkvist Zohari bjuder på en tjuvtitt.

Nästa vecka blir bronsmonumentet ODjuret en del av Uppsalas gatubild. Konstnären Katarina Sundkvist Zohari bjuder på en tjuvtitt.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2008-05-20 00:01
Nästa tisdag gör ett ODjur entré i Uppsalas stadsbild. Men var inte rädd. Det är inget farligt djur. Faktum är att han redan är på plats, om än övertäckt, i mitten av Orphei Drängars plats utanför KFUM-borgen vid Fyrisån. Det är en avslappnad krabat som ligger på rygg och skevar med benen ovanpå ett litet blomsterfält. Men så har konstnären Katarina Sundkvist Zohari också inspirerats av ett uppslagsverks beskrivning av myternas Orfeus och dennes förmåga att "spela så vackert att de vilda djuren blev tama när de nåddes av hans ljuva toner". Det ser ut som en avkopplande domesticering.

Bronsmonumentet skiljer sig ganska radikalt från det uttryck Katarina Sundkvist Zohari vanligen arbetar med i sina skulpturer, som brukar dra mot ett abstrakt och amorft uttryck där det levande bara anas djupt inne i formen. Verket är tydligt föreställande, och upplevs på det sättet kanske lättare, eller i varje fall snabbare, av en betraktare.
­- Ja, den är mer föreställande. Det var jag lite tveksam till stundtals, jag var rädd att det skulle bli för gulligt. Men när man gör någonting offentligt ska det vara tydligare, det måste finnas en historia, och så hittade jag den där meningen i ett uppslagsverk, säger Katarina Sundkvist Zohari, som med fria händer har skapat skulpturen på uppdrag av kulturnämnden i Uppsala kommun.

Men ändå finns det en hel del av konstnärens ordinarie uttryck i skulpturen. Den liggande kroppen, och djurets art, innehåller något undanglidande som är allvarligare än vad en enkel beskrivning låter gälla. Djuret är kraftfullt men ändå avslappnat, och den oblyga posen kan dessutom betraktas ur en könsmedveten synvinkel.
- Jag bestämde att det skulle vara ett handjur eftersom OD är en manskör. Och sedan är det ju ur ett feministiskt lite roligt att lägga en mansgestalt i den ställningen, även om det inte är den enda orsaken. Det är ju oftare kvinnor som visas på det sättet.
Det ligger en lång arbetsprocess bakom verket. Katarina Sundkvist Zohari började arbeta med skulpturen för drygt ett år sedan. Efter skissande i både två och tre dimensioner gjordes en fullskalig modell i lera, som sedan blev en gipsmodell som i sin tur blev utgångspunkten för bronsgjuteriet.
Givetvis sjunger Orphei Drängar en och annan stump när förlåten faller om en vecka och ODjuret blir en del av Uppsalas gatubild.

Fotnot: ODjuret invigs tisdagen 27 maj, kl 18.30.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!