"Skrivandet är en ventil"

Petter är säker, man mår bra av att skriva. Och så är det kul. En insikt han vill föra vidare till eleverna på ungdomshemmet i Bärby.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2014-11-26 10:00

– Shit vilken text! Vilken stämning. Skitfett. Gillar. Men nästa gång: ta fram kompet först, då landar texten bättre. Lite mer da da da da.

Petter Alexis Askergren står i musikstugan på ungdomshemmet i Bärby utanför Uppsala, och lyssnar till nyinspelad rap. Killen som skrivit låten står bredvid och verkar stolt men lite nervös.

– Att Petter lyssnar på ens låt – det är coolt.

I handen håller den unge skribenten fler papper, mer text, han skriver mycket och vill fortsätta med det hela livet.

– Skrivandet är en ventil. Ett sätt att få ut tankar och känslor. Jag har skrivit en låt till min mamma, till exempel. Genom låten kan jag förklara hur det har varit och hur jag känner. Det är enklare för mig än att sitta ner och prata.

Ungdomshemmet är en låsbar placering för unga män mellan 16 och 20 år som begått brott eller missbrukat, och som är omhändertagna enligt Lagen om vård av unga eller dömda till sluten ungdomsvård. Ungdomarna är på Bärby från åtta veckor och upp till flera år, och går i skola på området.

Just nu arbetar de med ett Skapande skola-projekt kring teman som respekt, rasism och vägar vidare. Och här kommer artisten Petter in i bilden. I hans liv har skrivandet varit just en väg vidare, bort från en rörig uppväxt och fram till den han är i dag: en firad rapstjärna. Och just nu dessutom aktuell som programledare i Musikhjälpen som sänds från Uppsala i december. Under måndagen är han på Bärby för att inspirera ungdomarna att själva skriva. Att utrycka sig med ord och musik och hitta alternativa sätt att hantera tunga erfarenheter och en stökig tillvaro.

Eleverna har bänkat sig i olika rum på skolan, och satt i gång att skriva. Några utgår från Petters texter och andra från något annat som faller dem in, kanske den egna uppväxten. Petter själv slår sig också ner. Tar en text och läser koncentrerat, säger: "grymt!". Killen som skrivit ser generad men glad ut.

– Skriv vidare. Du har mer att berätta! Jag är övertygad om att man mår bättre när man skriver. Det är som terapi. Dessutom är det kul, säger Petter.

Senare i december ska ungdomarna, inom ramen för samma projekt, också jobba med teater och improvisation. Tidigare har de hållit på med graffiti, och några av eleverna har dessutom uppträtt på Poetry slam i Uppsala. Det gav mersmak, och de hoppas på fortsättning.

– Absolut. Skrivandet är för mig att sätt att hjälpa andra – så här ser det ut för fler än mig. Det är viktigt att väcka frågor.

Petter nickar.

– Coolt.

Fotnot: Ungdomarna är anonyma av integritetsskäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!