Skrivande lärarduo går sin egen väg

— Folk skrattar nog lite åt oss. Vi är löjliga som gör allting tillsammans, men det bjuder vi på, säger Tony Elgen­stierna, lärare på Rosendalsgymnasiet i Uppsala.Nu är han och kollegan Anders Björkelid båda författardebutanter. Men de tycker att det är roligare att vara lärare.

Anders Björkelid och Fredrik Elgenstierna är författare och lärarkolleger på Rosendalsgymnasiet i Uppsala.

Anders Björkelid och Fredrik Elgenstierna är författare och lärarkolleger på Rosendalsgymnasiet i Uppsala.

Foto: Rolf Hamilton

Kultur och Nöje2006-03-25 12:51
De samplanerar mycket av sin undervisning och ses ofta sida vid sida i ­Rosendalsgymnasiets korridorer. ­Lärarna Anders Björkelid och Tony Elgenstierna delade arbetsrum innan journalistikprogrammet flyttade från Ekebyskolan till Rosendal. Stämningen bidrog till att de slutförde sina projekt.
— Det var vi och två kolleger till som satt i det rummet. Alla var skrivande personer och vi sporrade varandra mot ett mål, säger Tony Elgenstierna.
Nu har de nått målet och debuterat som författare.
Herbert och tidsmaskinen är namnet på Anders Björkelids debutbok som kom ut i augusti 2005. Det är den första boken i vad som ska bli en serie på tre böcker om pojken Herbert och hans äventyr. Andra boken kommer ut våren 2007 och där kommer Herberts mamma att vara med i stället för pappan, som är med i första boken.
— I sista boken kommer Herberts lillasyster Emma att vara huvudperson. Men det är inte mer än två familjemedlemmar per bok. Det skulle bli för rörigt, eftersom de reser i historien och träffar olika människor också, säger Anders Björkelid.
Den andra boken ska ingå i barnboksserien Sparvens roliga läseböcker och har fler riktlinjer än vad den första hade.
- Som kompensation för att den är svartvit och tryckt i mindre format den här gången har jag och illustratören Jonas Andersson fått leka mer med bilderna, säger han.

Måste inte lära barnen något
Av barnboksförfattare kan det förväntas att man ska lära barnen nya saker, men att boken skulle kunna användas som lärobok är ingenting han haft som mål. Anders Björkelid tycker inte att en berättelse ska behöva stå för något.
— Om det är några böcker både jag och Tony inte gillar så är det läroböcker. Det som berör och det man minns är inte de böcker som är skrivna för skolan. Jag är förtjust i nonsens, att ha en så vansinnig logik som möjligt, ler han.
Då och då knackar det på dörren in till lärarkorridoren när eleverna vill prata med sina lärare. Det är måndag förmiddag. Journalistikprogrammets andra årskurs är i full gång med ett fanzineprojekt. Eleverna jobbar i grupper och ska ha en liten tidning klar varje torsdag fram till påsk.
— Tanken att jobba mot mål med en tydlig deadline är något som vi har fört över i vår undervisning, säger Anders Björkelid.
Den 21 mars var det dags för Tony Elgenstiernas roman Kvinnor i nöd att göra Herbert och tidsmaskinen sällskap i bokhandeln.
— Det är den här chansen man har, vinna eller försvinna. Om förlaget ska vilja ge ut någonting mer måste den sälja först, säger Tony Elgenstierna.

Sökte brevvänner i starlet
Han bestämde sig för att bli författare redan som åttaåring och har skrivit på den här berättelsen till och från under 18 år. Boken är skriven för unga vuxna, men det är också en nostalgiroman där igenkänningsfaktorn är hög. Den utspelar sig under åren kring 1980 och handlar om en ung pojke vars hela värld består av tuffa kvinnor.
— Hans mamma och mostrar, som i boken kallas Syrrorna, träffas och sparkar ut sina män när de tröttnar på dem.
Precis som pojken i boken sökte Tony Elgenstierna som barn tillsammans med en kompis efter brevvänner i tidningen Starlet i hopp om att få rädda en kvinna i nöd.
— Allting är förvrängt, men miljön i boken ligger nära hur det var för mig, säger han.
Inför bokens utgivning har kollegan Anders Björkelid, som nyligen varit med om samma sak, möjligen kunnat ge goda råd. Men deras situationer skiljer sig en del från varandra.
— Tony har skrivit en bok som bottnar i honom själv, och då blir det mer naket. Som barnboksförfattare är man ganska anonym, säger Anders Björkelid.

Läraryrket är roligast
Han tycker att det roliga är själva skapandet och gillar inte organiserade träffar där debutanter äter bufféer med varandra.
— Jag är nöjd när boken är färdig och har inte lika mycket energi som Tony när det gäller säljbiten. Så fort jag vet var skrivandet är på väg blir det rätt trist. Det är att påbörja projekt som är det roliga och sedan blir det svettigt på slutet.
Tony Elgenstierna håller med. Och trots att det är roligt att nu kunna kalla sig författare på allvar är det läraryrket han gillar mest.
— Det känns vettigare att ta hand om eleverna i stället för att sitta ensam på sin kammare och skriva, säger han.

PERSONLIGT


Namn: Tony Elgenstierna
Född: 1964 i Eskilstuna
Bor: Radhus i Rickomberga
Yrke: Författare och lärare i svenska, historia och skrivande journalistik på Rosendalsgymnasiets Journalistikprogram
Bakgrund: Arbetat som journalist på Bergslagsposten i Lindesberg. Jobbade tidigare på Ekebyskolan innan Journalistikprogrammet flyttade till Rosendalsgymnasiet
Familj: Hustru och två döttrar, 13 och 11 år gamla
Övrigt: Gillar cowboyfilmer

Namn: Anders Björkelid
Född: 1972 i Älvdalen
Bor: Lägenhet i Ulleråker
Yrke: Författare och lärare i svenska, historia och layout på Rosendalsgymnasiets Journalistikprogram
Bakgrund: Har undervisat på Lundellska skolan, och på Ekebyskolan innan Journalistikprogrammet flyttade till Rosendalsgymnasiet
Familj: Gift sedan 2002
Övrigt: Tycker om övergivna industriområden och ställverk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!