Skrev om samlag redan på 30-talet

Agnes von Krusenstjerna var en författare som drevs av de motsatser hon bar inom sig. Uppsalaprofessorn Anna Williams tecknar i en ny bok von Krusenstjernas porträtt i helfigur.

ARKIV - Agnes von Krusenstjerna 
Foto: SCANPIX SWEDEN  Kod: 190 
COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

ARKIV - Agnes von Krusenstjerna Foto: SCANPIX SWEDEN Kod: 190 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Foto: PRESSENS BILD

Kultur och Nöje2013-05-25 13:04

Bilden av Agnes von Krusenstjerna, författaren som gjorde både skandal och succé i 1920- och 30-talets Sverige, har länge varit kluven. Hon var adelsflickan som ville gå sin egen väg. Hon var en författare med stark konstnärlig integritet som samtidigt ville tilltala de stora massorna. Hon var driven av en intensiv skaparglädje men tillbringade långa perioder av sitt liv på mentalsjukhus.

För Anna Williams, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och aktuell med boken Från verklighetens stränder, är just kluvenheten en av de saker som gör von Krusenstjernas liv och författarskap så fascinerande.
– Jag har länge varit intresserad av hur kvinnliga författarskap skildras i litteraturhistorieskrivningen. Av von Krusenstjerna är det en väldigt kluven bild som träder fram. Hon framställs både som en skicklig berättare men också som en gottköpsförfattare som ville provocera och sälja mycket. Det var egentligen först med 70-talets feministiska forskning som hon på allvar lyftes fram igen.

Och provocera gjorde hon. I romansviten om fröknarna von Phalen, som gavs ut i sju delar på 1930-talet, skrev von Krusenstjerna på ett ovanligt öppet sätt om, inte minst kvinnlig, sexualitet. Något som väckte livlig debatt.
– Hon ville skriva romaner som verkligen upprörde, säger Williams. Hon gjorde medvetet uppror mot sin adliga uppväxt. Samtidigt skrev hon ju bara om den värld hon kände till. Hon utforskade sin egen klass och skildrade en tid då adeln började förlora sina privilegier. Det var många i hennes närmaste krets som blev upprörda och hennes adliga familj bröt med henne, vilket var ett stort trauma för henne.

Williams har i sin bok både skrivit en författarskapsstudie och ett diktarporträtt. För att fånga kluvenheten i Krusenstjernas författarskap menar hon att det varit nödvändigt att ”gå den biografiska vägen”.
– Många har valt att tolka hennes verk biografiskt, vilket ju i sig inte är fel. Men för mig har det varit viktigt att också peka på det där förvandlingsnumret, hur hon verkligen lyckas göra litteratur av sina erfarenheter.

Och Krusenstjerna är inte bara intressant som ett litteraturhistoriskt studieobjekt, utan är en författare som fortfarande går att läsa med stor behållning, menar Williams.
– Hon skriver om ämnen som fortfarande känns angelägna och som jag tror många kan känna igen sig i. Hon har en skarp blick och en väldigt levande berättarkraft. Det är väl främst det som gjort att hon överlevt som författare och går att läsa än i dag.

FAKTA

Agnes von Krusenstjerna (1894–1940) var en svensk författare, främst känd för de två romanserierna om Tony och Fröknarna von Phalen. Den senare gjorde skandalsuccé och ledde, främst på grund av dess samlagsskildringar, till livlig debatt och den så kallade Krusenstjernafejden. Krusenstjerna var gift med översättaren och kritikern David Sprengel, som lär ha skrivit några avsnitt i von Phalensviten. Den sista romansviten Fattigadel blev aldrig avslutad. Krusenstjerna dog av en hjärntumör 1940.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!