Skräckhuset i Stora Myrby inspirerade till roman
I romanen Mörkrädd försöker huvudpersonen David att bli fri från sin fobi genom att flytta till en stuga i skogan. Många av detaljerna i berättelsen är hämtade ur Andreas Romans liv i Stora Myrby. - Fukten i stuprännan kunde låta som nån som knackar på fönstret, säger han.
Andreas Roman kom i dagarna ut med romanen Mörkrädd. En berättelse som är inspirerad av hans tid i Stora Myrby i Uppsala. UNT besökte tillsammans med författaren huset som hållit honom vaken många nätter.
Foto: Pelle Johansson
- Det var höst och regnade, och då blir det väldigt mörkt här ute. Det fanns en granne mittemot som åkte på semester. Då började jag tänka, att vad sjutton gör jag om det knackar på dörren, säger han.
En berättelsen började gro i Andreas Romans huvud som egentligen var tänkt att bli en novell, men som med tiden blev allt längre. Två år senare när han flyttade från huset började han skriva på manuset som nu blivit hans sjunde bok.
- Jag insåg nog att om jag började skriva boken medan jag bodde här skulle jag inte kunna bo kvar, säger han.
I Mörkrädd bär huvudpersonen David på en rädsla för mörker sen barndomen. Något som följer honom in i vuxenlivet och får en extra skjuts av miljön han befinner sig i. Till sist går David i terapi för att bearbeta sin fobi och utsätter sig för sin irrationella rädsla genom att bo ensam i en stuga.
Hur mycket av berättelsen är självbiografisk?
- Jag är egentligen inte mer mörkrädd än någon annan. Men jag var mörkrädd när jag var liten och det kom delvis tillbaka när vi flyttade till huset i Stora Myrby.
Vad gjorde du då?
- Jag kunde vara uppe hela nätter och spela tv-spel eller kolla på film. Ibland kunde jag ta ett glas vin. Sen reste jag mycket till Göteborg, säger han.
När UNT tillsammans med Andreas Roman åker ut till huset i Stora Myrby har han inte varit där sen flytten för två år sen. Grannen i det stora vita sekelskifteshuset bor kvar. På gården står några cyklar och ett till synes lugn råder. Området signalerar på alla sätt gemytlighet. Något som känns långt ifrån den otrygga plats som huvudpersonen David upplever den som.
- På dagarna är det en helt annan stämning här än på nätterna.
Vad känner du inför att vara här?
- Det är lite skumt när boken är ute och jag pratar om allt. Nu när jag tänker på det är det nästan som det hänt riktigt. Vad i boken är inspirerat av verkliga händelser från din tid i huset?
- I början är gränsen lagom suddig mellan vad som är fantasi och vad som skulle kunna hända i verkligheten. En del bygger på verkliga händelser eller fantasier kring dom. Nånstans i bokens andra halva lämnar jag mina erfarenheter och det blir bara påhitt.
Dina tidigare böcker, med undantag för Vigilante, är skrivna inom fantasygenren. Kommer du fortsätta skriva skräckhistorier?
- Det här är tänkt att vara den första boken i en trilogi med namnet Den svarta trilogin, där jag behandlar skräck i olika former, urskräck, sådant som vi alltid varit rädda för som ensamhet eller att bli jagad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!