Kan man förstå varandra utan ord? Det får Uppsalas skolelever ta reda på i ett nytt konstprojekt. Den 8 oktober öppnar en utställning med deras konstverk i Orangeriet.
Eleverna i årskurs fyra från skolan Musiklådan i Gottsunda sätter sig ner på golvet i Bror Hjorths Hus. Framför sig har de ett konstverk som svenska och kinesiska konstnärer skapat tillsammans. En halvcirkelformad matta som ser ut att vara gjord av gult ris. På väggen ovanför den en annan halvcirkel av trådar fastsnörda på spikar. Temat i just detta verk är känslan när man kommer till en ny plats.
Hur tror ni det kändes för konstnärerna att komma till den nya platsen? frågar museilektor Maria Malmberg Wallin.
- Som att det är en massa människor som springer, förslår någon.
Förslagen haglar: Spindelnät, en halv sol, vägar, en skugga.
Rundturen går vidare via ett jätteansikte i skinn, rosa garn uppvirat på ståltråd och en doftsamling fångad i glasbrukar och sedan är det barnens tur att få skapa. Tanken är att de ska inspireras av samma tema som det konstnärerna arbetat utifrån. På utställningen Bridges II handlar det om mentala broar, om att kunna mötas utan ord. Om man inte förstår varandras språk, kan ett konstverk göra att man förstår varandra ändå?
Elevernas uppdrag är att skapa ett uttryck av sig själva, som en bro till en annan människa. Och de får inte använda pennor eller målarfärger. Till sitt förfogande har de ståltråd, garn i olika färger, papper och tyg.
- Låtsas att ni ska berätta om er själva för någon som inte förstår vad ni säger, instruerar Maria Malmberg Wallin.
Samia Ali Sidow har tagit för sig av ståltråden. Runt den virar hon ljusbrunt garn.
- Jag ska göra en cykel för jag älskar att cykla.
Bredvid henne jobbar Michelle Nylund, också hon med ståltråd och garn. Här är det en blomma som ska skapas.
- Jag tycker mest om blåsippor och vitsippor. Men jag brukar doppa vitsippor i karamellfärg så att de blir rosa, förklarar hon sitt val av den rosa garntråden.
Men nu blir det ändrade direktiv. Maria Malmberg Wallin gör det hela lite svårare och lägger in ett förbud mot hjärtan och blommor. Michelle Nylund har ändå inte hunnit så långt så blomman blir i stället en rosa sparkcykel.
- Det är lätt att man hamnar i symboler som man brukar göra, till exempel hjärtan och blommor. Men det är roligare om man gör något som berättar om en själv. Så därför var jag lite hård, säger Maria Wallin Malmberg.
Både utställningen Bridges II och barnens konstprojekt är ett samarbete mellan Bror Hjorths Hus och Uppsala konstmuseum. Konstverken ställs sedan ut på i Botaniska trädgården i Uppsala, med start 8 oktober.