I gymnasiet skrev tjugoåriga Katarina Sandberg en bok som projektarbete. I dagarna utkommer romandebuten Vi är inte sådana som i slutet får varandra.
– Det är härligt att få säga ”Vad var det jag sa”. Häftigt att det faktiskt gick, säger nyblivna författaren Katarina Sandberg och skrattar högt och glatt.
Ja, för den skoluppgift som hennes gymnasielärare inte trodde var möjligt ligger nu på bordet mellan oss: romandebuten Vi är inte sådana som i slutet får varandra. Berättelsen, som Sandberg skrev ihop som första version på de 100 studietimmarna, handlar om kärlek och riktar sig till unga vuxna. Titeln är hämtad från en rad ur favoritartisten Håkan Hellströms låt Nu kan du få mig så lätt.
Varför en roman om kärlek?
– Det är centralt i mitt och mina kompisars liv och något som vi suttit och diskuterat sedan vi var 14 år. Kärlek och relationer finns ju i allas liv. Herre gud, alla låtar på radio handlar ju om kärlek, säger hon med en självklarhet som om allt annat vore otänkbart.
Fast Sandbergs bok är snarast ett slags antikärleksroman med en rätt cynisk 19-åring tjej som anser att kärleken bara är något Hollywood skapat för att tjäna pengar eller som man måste ägna sig åt för att få barn. Ja, ända till den dag då ”Mr Right” kommer in i Cassiopejas liv och välter omkull alla hennes förutfattade meningar.
– Hon får problem, får inte ihop bilden av sig själv och det hon trott på. Kärleken ryms inte i hennes fyrkantiga värld där hon måste ha belägg för allt, säger Sandberg.
Porträttet av Cassiopeja, som detta kärleksbarn heter, är tänkt som en kontrast till hennes überromantiska mamma som i romanens början förälskar sig och blir gravid efter en het natt i Paris.
– Det är extremt klyschigt och så romantiskt som det bara kan bli. Och humoristiskt. Jag har velat skapa kontraster mellan det ytliga och det djupa, mellan fin och fullitteratur. Jag tycker att det är intressant att kombinera element från båda.
– Jag ville ha roligt. Författandet verkar vara så svårt och författare också för den delen. Jag ville ha ett annat angreppssätt: lustfyllt och kul!