Ett par dagar före lördagens vernissage är finländskan Kaarina Kaikkonen och hennes medhjälpare i full färd med att få den gigantiska utomhusinstallationen på plats på borggården. När allt är klart ska totalt 300 herrskjortor vaja i vinden, upphängda på linor som spänts från slottstaket ned till fontänen på borggården. Museichefen Daniel Werkmäster berättar att 150 av skjortorna har skänkts av Uppsalabor, själv har han bidragit med fyra.
– Det här är en perfekt miljö för min installation, säger Kaarina Kaikkonen och betonar hur viktig fontänen är för verket. Den ser hon som urkällan eller hjärtat om man så vill. Att en mörkröd skjorta placerats så att den ständigt får ta emot sprutande vatten från fontänen är ingen slump. Symboliken med det pumpande hjärtat blir tydlig.
– Att det blev just herrskjortor är inte heller någon tillfällighet, säger Kaarina Kaikkonen och berättar att hon ser valet av klädesplagg som en hyllning till sin far som gick bort när Kaarina Kaikkonen var liten flicka.
Efter hans död bar hon gärna hans skjortor.
Kaarina Kaikkonen var i fjol aktuell med en annan spektakulär installation på Uppsala konstmuseum. Den gången var det verket "My outline" tillverkat av toalettpapper som drog blickarna till sig.
Några våningar upp lägger Uppsalafödde konstnären Finn Öhlund sista handen vid sin färgstarka installation "A psychedlic future – Graffiti = Art :)". Här har väggarna börjat täckas av graffiti i grälla och fluorescerande färger. Ändå är det den hydda som konstnären konstruerat som drar blickarna till sig där den tronar mitt på golvet.
– Jag har utgått från en stomme av kvistar och pinnar som jag satt samman med buntband, berättar Finn Öhlund.
Stommen har klätts med tjock plast där konstnären gått loss med färgburkar. Resultatet har blivit ett verk som inbjuder till tolkningar och kanske även lek. Få barn lär kunna motstå frestelsen att gå in i kojan och ta sig en titt. Det är också meningen, säger Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent på konstmuseet. Hon ser Finn Öhlunds utställning som en pendang till den helgens hiphop-festival i Gottsunda.
Den tredje utställningen är "Smällen med flera" där äldre och nya verk ur museets egna samlingar dammats av. Här visas mängder av intressanta verk av som annars förvaras i magasin. Bland konstnärerna märks vitt skilda namn som Bruno Liljefors, Jan Svenungsson, Agnes Cleve och inte minst Hanns Karlewski vars skulptur från 1980 fått ge namn åt utställningen.
– När Uppsala väl har ett nytt konstmuseum på plats hoppas vi få större utställningsytor så att vi slipper ha så många verk i magasinen, säger Daniel Werkmäster.