Skildrar andligheten i skapandet

John Sjögren är Uppsalabaserad kritiker och kulturskribent. Nu debuterar han som författare, med boken "Konstens sakrament – nio essäer om skapandet".

Författardebutant. John Sjögren utforskar skapandet i sin första bok som är en essäsamling utifrån några nutida konstnärskap.

Författardebutant. John Sjögren utforskar skapandet i sin första bok som är en essäsamling utifrån några nutida konstnärskap.

Foto: Isabelle Nee

Kultur och Nöje2015-12-07 06:00

– Essäer är en fri och prövande litterär form. Jag tycker om den för att den är så öppen. Den är faktabaserad, fast man kan vara personlig när man skriver, och jag gillar att leta mig fram i skrivandet, säger John Sjögren under en enkel fikastund på Stadsbiblioteket.

Det är något märkligt välbekant med situationen och ändå inte. Vi har ju faktiskt varit kollegor på UNT:s kulturredaktion, men numera är John Sjögren frilans på heltid. Det är alltid roligt att träffa honom och prata, snabb i tanken och associativ som han är. Faktum är att det blir mer ett samtal än en intervju, helt i linje med intentionen han säger sig ha med debutboken, "att hålla dialogen levande".

I boken belyser John Sjögren ett antal verk och konstnärskap utifrån kristen tanke och tradition. Torgny Lindgrens romaner, Gustav Mahlers symfonier och Andrej Tarkovskijs filmiska landskap får en genomlysning, liksom rocksångaren Bruce Springsteen och hans förhållande till den kristna tron.

– Vi är inte så sekulariserade som vi tror. Det kristna arvet finns där om man tittar efter det, menar han.

Men Bruce Springsteen, jag trodde han var mer industriarbetare än kristen i sina texter?

– Han har tron med sig från sin barndom. I USA ser publiken tydligt det kristna i hans låtar, men här i Sverige verkar man inte göra det. Men nästan all konst i vår kristna kultursfär har präglats av kristendom, eller förhåller sig till den på något sätt.

Han berättar att han haft en lärare på litteraturvetenskapen som sa "om du kan Bibeln så kan du den västerländska litteraturhistorien." Det tycker han stämmer, att Bibelns berättelser återspeglas i vår litteratur.

Är du själv troende?

– Ja det är jag. Jag har en bakgrund inom frikyrkan, men för ett år sedan konverterade jag till den katolska tron. Det är också en anledning att jag skriver utifrån ett kristet perspektiv, det är naturligt för mig.

Men om tron är en röd tråd i boken så är själva skapandet en annan.

– En hel del i boken handlar om relationen mellan skapare och skapelse. Jag tycker det är intressant av att utforska vad det djupast sett innebär att skapa, säger John Sjögren.

– Att skriva och "göra en mening" är det roligaste som finns. Jag delar Torgny Lindgrens uppfattning att det är en ren njutning.

14 december blir det en bokpresentation i Katolska kyrkan i Uppsala, då en annan Uppsalaförfattare, Owe Wikström, ska medverka och prata om hans bok.

Personligt

Namn: John Sjögren

Född: 1983 i Linköping

Bor: I lägenhet i Stabby, Uppsala

Familj: Fru.

Utbildning: har en magisterexamen i litteraturvetenskap och en fil kand i religionsvetenskap.

Karriär: Frilansskribent i bland annat UNT, SVD, DN och Pilgrim.

Aktuell: Debuterar som författare med essäsamlingen "Konstens sakrament" som kommer ut idag, 7/12.

Måndag 14 december blir det en bokpresentation i Katolska kyrkan i Uppsala, då även en annan Uppsalaförfattare, Ove Wikström, medverkar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!