Skagegårds nya roman handlar om Dag Hammarskjöld

I Uppsalaförfattaren Lars-Åke Skagegårds just utkomna roman om Dag Hammarskjöld tar den påhittade livvakten Bill Mundo läsaren med till Hammarskjölds liv och världshändelsernas mitt.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Kultur och Nöje2006-12-16 00:01
Är det inte våghalsigt att skriva en roman om Dag Hammarskjöld, att ge sig in i huvudet på FN:s mest kände generalsekreterare, den melankoliske tänkaren från Uppsala?
- Jo, säger Lars-Åke Skagegård, lite djärvt är det nog att ge sig på just honom. Men jag har kittlats av hans hemlighetsfullhet. Och sen är han ju härifrån - också ett skäl att skriva om honom.
Lars-Åke Skagegård har valt romanens form när han skriver om Dag Hammarskjöld. Så att säga i kö står två andra liknande böcker, där råmanus redan ligger klara: romaner om John Kennedy och Winston Churchill.
- I bästa fall kan det här bli en trilogi, säger Lars-Åke Skagegård.

Lagom till jul är det dock Dag Hammarskjölds tid som generalsekreterare åren 1953-61, som berättas för läsaren av den fiktive livvakten Bill. Bokens titel är just Livvakten.
Lars-Åke Skagegård har läst allt han kunnat komma över om Dag Hammarskjöld: böcker, tidningsartiklar, forskningsmaterial. Romanen är full av verkliga händelser, som Ungernkrisen. Kring sina fakta har författaren spunnit en berättelse om Hammarskjölds och livvaktens del i och reaktion på världshändelser och avgörande möten.
- Där Hammarskjöld själv inte fanns på plats, låter jag livvakten och hans bekanta finnas med i stället, säger författaren.

Dag Hammarskjöld var ju till exempel inte i Budapest de allra mest intensiva dagarna.
Läsaren får följa med generalsekreteraren och hans uppvaktning till möten med den tidens stora politiker och vetenskapsmän - och ibland s a s befinna sig inne i Dag Hammarskjölds huvud.
Men är det inte Lars-Åke Skagegårds egna tankar det handlar om då, egentligen?
- Det kan man förstås inte komma från. Men samtidigt som ingen kommer Dag Hammarskjöld riktigt in på livet, känner man honom ändå till en del genom hans Vägmärken.
Citat ur den på sin tid mycket uppmärksammade boken, som häromåret kom ut i en ny upplaga, inleder vart och ett av bokens sju kapitel. Till exempel kapitel IV med handling från New York och från Backåkra:
?Gav du mig denna olösliga ensamhet för att jag lättare skulle kunna ge dig allt??
- Han var ofta tyngd av händelserna i världen och sitt kall. Satt ensam och grubblade. Det gör han i boken också. Jag försöker inte alls lösa gåtan Dag Hammarskjöld, men jag tycker att han är värd att lyssna på och lära sig av, ungefär som Nelson Mandela, säger Lars-Åke Skagegård.

FAKTA


Lars-Åke Skagegård har tidigare givit ut Den gamla skogsvägen (Opal 1984), Den fantastiska historien om Alfred Nobel och Nobelpriset (Uppsala Publishing House 1993, upplagor på engelska och japanska), Gösta Knutsson, Författaren och radiomannen (Uppsala Publishing House 1995), Stadshuskällaren (beställningsskrift UPH 1997), Stay in Place. Från idé till företag (Uppsala Publishing House 1998), Hatets återkomst (Carlson 1998), Lite tänk om livet (Hallgren&Fallgren 2004), Från ?Nacka? till ?Vickan? (Z-PRoduction 2005).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!