Flera svenska kommuner ger i dag ett ekonomiskt stöd till sina lokala konstnärer för att de ska kunna hålla sig med ateljé. Dock inte Uppsala kommun. Och genom åren har företrädare för Uppsalas konstskapare frågat sig – varför?
Frågan har tagits upp vid ett flertal tillfällen men fått avslag. Den 9 oktober lade så Miljöpartiet fram en motion till kommunstyrelsen i Uppsala om att låta kulturnämnden utreda behovet för ett ateljéstöd.
Och kanske är något nu på väg att hända. Kommunstyrelsen har lämnat vidare ett beslutsförslag till fullmäktige, där man föreslår att kulturnämnden ska få i uppdrag att utreda behov och förutsättningar för att skapa ateljéer och verksamhetsytor för konstnärer.
– Att våra kulturarbetare ska kunna arbeta och verka i staden är en viktig samhällsfråga. Det är mycket snack om konsthallar och konstmuseum men någonstans börjar det ändå med konstnären, säger Maria Gardfjell, MP.
Men i kulturnämnden är frågan inte riktigt så enkel och i ett remissyttrande har man lämnat sin kommentar till motionen. Enligt den motsätter man sig inte att undersöka möjligheterna att ta fram lokaler för konstnärer.
Man fortsätter dock med att säga att det i nuläget inte finns några medel att omfördela till ett ateljéstöd och att kostnaderna för en ateljé borde gå att dra av i inkomstdeklarationen.
– Vi är beredda att utreda frågan, men inte att säga att det ska införas ett ateljéstöd. Jag tror inte att det är ett särskilt effektivt stöd. Konstnärer kan redan dra av för ateljékostnader. Jag är politiker och ser främst till medborgarnas intressen, inte de enskilda konstnärernas. Jag kan förstå att man tar upp frågan, men det vore en helt annan sak om det fanns en högre konstnärlig utbildning i Uppsala, säger kulturnämndens ordförande Eva Edwardsson, FP.
En inställning som Maria Gardfjell, MP, tycker är märklig.
– Tanken är väl inte att alla som går på Konstfack ska stanna i Stockholm, det är ju en rikstäckande utbildning. Det är mycket möjligt att man har en förankring i Uppsala och vill komma tillbaka hit, men inte kan det som det ser ut i dag.
Stockholm, Göteborg, Malmö, Gävle, Västerås och Örebro är några av de kommuner som ger sina konstnärer ateljéstöd. I flera fall har kommunerna också ateljéer för uthyrning. Enligt kulturnämndens utlåtande är det just möjligheterna att under kortare tider bistå med lokal som skulle vara intressant, snarare än ett ekonomiskt stöd.
– Jag tror att ett ateljéstöd fungerar bäst då man tillhandahåller lokaler som flera har tillgång till. Att bara hjälpa enskilda konstnärer med deras egna ateljéer tror jag inte ger så mycket på lång sikt, säger kulturdirektör Sten Bernhardsson.
Han tar upp aspekten att många konstskapare också är egna företagare, och då ställs kommunen inför frågan vilka man ska stödja.
– Vi stödjer ju inte andra företagare med lokaler. Å andra sidan finns aspekten att det är viktigt att få ett rikt och bra kulturliv som medborgarna kan ta del av. Så det är en komplex och mångbottnad fråga.
– Jag kan inte se kommunstyrelsens beslut som något annat än positivt för ett ateljéstöd. Då är det lite konstigt att man från kulturnämnden sedan går ut och säger något annat, säger Maria Gardfjell.