Simon Monserrat föddes in i musiken
Uppsalabon Simon Monserrat kan titulera sig världsmusikant. Som slagverkare har han spelat med några av världsmusikens storheter och turnerat över nästan hela världen. I kväll, onsdag, spelar han på Katalin i hemstaden Uppsala. I dagarna ger han också ut sitt helt egna debutalbum.
Han är frilansande yrkesmusiker sedan tjugo år tillbaka. De senaste tre åren har han mest turnerat tillsammans med Linda Tillery and the Cultural Heritage Choir, bland annat i Europa och USA men också i olika delar av Asien.
— De övriga i det bandet är från USA. Namnet till trots är det inte alls någon kör längre, utan de spelar världsmusik, säger han.
Hemma i Sverige har han spelat i diverse jazz och värlsmusikbandskonstellationer, samt undervisat i slagverk bland annat på Musikhögskolan i Stockholm, men också på andra kurser och workshops.
Helt egen cd
I dagarna har hans första helt egna cd släppts med titeln Djeli - the Storyteller. Albumet är hans eget såtillvida att han skrivit och producerat musiken. Men han har med sig flera namnkunniga musiker som spelar, bland annat Linda Tillery, Lamont van Hook, Elouise Burrell, Calixto Oviedo, Magnus Lindgren och Hector Bingert.
— De är inte bara musikerkollegor utan också goda vänner som har haft vänligheten att vara med på mitt projekt, säger Simon Monserrat.
Några av skivans musiker kommer han att ha med sig vid kvällens konsert, som Hector Bingert, Arnold Rodriguez, Markus Linfäldt, Santiago Jimenez, samt trummisen Micke Nilsson. Gästartist är sångerskan Leticia Herrera, som varit verksam som artist i trettio år på Kuba, men som nyligen flyttat till Uppsala. Mycket av konsertens material är hämtat från den nya skivan, men det blir den del nytt också.
— Min musik kan kanske bäst beskrivas som latin jazz, men den är inte så traditionell. Den spretar åt flera andra håll som afrikanska och orientaliska och den kan ha en del udda taktarter, berättar Simon Monserrat.
Rötter i Venezuela
Simon Monserrat är född i en släkt av musiker. Både hans pappa och farbror är yrkesmusiker med rötter i Venezuela och de introducerade honom i musikens värld. Redan som treåring fick Simon sina första trummor. De kontakter han har med andra musikerkollegor grundlades då han spelade tillsammans med sin pappa. Som sjuttonåring började han försörja sig på musiken som frilansande yrkesmusiker och det har han gjort sedan dess - även om den ekonomiska sidan av saken är ojämn.
Någon formell akademisk utbildning har Simon inte skaffat sig, men han har studerat musikteori för legenden Bebo Valdes, en nu 85-årig kubansk musiklegend som bor i Stockholm.
— Det är han som jag kallar min läromästare, säger Simon Monserrat.
Men han har också studerat på Centro Nacional de Escuelas de Arte på Cuba i tre år och inte minst lärt av alla dem som han spelat tillsammans med genom åren.
Positivt jobba med ungdomar
Ett av hans senaste projekt är att spela in cd:n med ett gäng hip hopare i Stenhagen, kallade STG kollektivet. Den gruppen består av ett tiotal ungdomar, däribland Simons två äldsta söner. Första skivan släpptes förra året och nu håller de på att göra nummer två.
— Vi spelar in med min mobila inspelningsstudio. Är vi många får vi låna en lokal i kyrkan här, medan mindre pålägg kan vi göra i min egen studio hemma, berättar Simon Monserrat.
— Det är så positivt att jobba med ungdomar och musik!
UNT-fakta
fv xfvdzv dzvdfvdfv
Simon Monserrat
Yrke: musiker, spelar congas och slagverk
Ålder: 37 år
Bor: i Stenhagen, Uppsala, född i Gävle
Familj: fru och tre söner
Karriär: har turnerat och spelat tillsammans med många namnkunniga artister både i Sverige och utomlands som med Linda Tillery, Magnus Lindgren, Hector Bingert, m fl. Underhöll på Nobelfestligheterna 2002 tillsammans med Cirkus Cirkör, medverkat på flera skivinspelningar. Undervisar på Musikhögskolan i Stockholm i slagverk.
Aktuell: spelar på Katalin i kväll, onsdag tillsammans med en sextett musiker och sångerskan Leticia Herrera. I dagarna också aktuell med eget debutalbum Djeli - the Storyteller
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!