Sigrid Kahle donerar sina samlingar
Uppsalaförfattaren och journalisten Sigrid Kahle har beslutat göra sig av med sin och makens samlingar av litteratur och föremål. Större delen av hennes böcker går till Umeå universitet,många föremål går till Etnografiska museet och den stora brevsamlingen till Carolina Rediviva.
Gården är nu såld och alla rum är helt belamrade med flyttkartonger. De flesta av dem är försedda med en prydlig etikett, att de ska till Umeå universitet.
—På alla de platser vi har bott har vi köpt mycket böcker. Vi har tyckt det varit viktigt att ta del av landets kultur och språk, säger Sigrid Kahle.
Levt utomlands
Stora delar av sitt liv har Sigrid Kahle levt utomlands. Maken, numera framlidne John H Kahle, var västtysk diplomat och orientalist. Hans utlandstjänstgöring förde dem till länder som Pakistan, Irak och Tunisien under de närmaste decennierna efter andra
världskriget. De flyttade både böcker och bohag med sig hela tiden och så småningom till Sverige.
Sigrid Kahle är journalist och kulturskribent med islams värld som specialitet. Som mångårig medarbetare i Svenska Dagbladet har hon behandlat ämnen från olika kulturer, såsom till exempel pakistansk teater, arabisk poesi och tysk litteratur. Böcker och skrifter av alla slag har alltid varit viktiga för henne och det märks att det inte har varit alldeles lätt att tömma bokhyllorna på gården.
— De engelska böckerna kommer att gå till barnbarnen. Det jag kallar poesihyllan och böckerna skrivna av min jämnåriga författargeneration har jag beslutat behålla och ska försöka klämma in i lägenheten i Uppsala, dem kan jag inte göra mig av med, säger hon lite sorgset.
Men hon är desto mera nöjd över att de orientaliska böckerna, flera av dem på arabiska och hebreiska, kommer att få ett nytt hem i en helt nybyggd flygel på Umeå universitet.
— De har visserligen ingen orientalisk institution men jag tror de kan komma forskningen till godo ändå. Däremot finns det en teatervetenskaplig institution där mina böcker i teatervetenskap kan komma väl till pass, säger Sigrid Kahle.
"Grå litteratur"
Cirka 8000 böcker uppskattar hon är packade i de vita lådorna. Samlingarna innehåller också en mängd vad hon själv kallar "grå litteratur", med vilket menas andra typer av skrifter från ett flertal länder från hela efterkrigstiden, samt en del böcker som
hon ärvt från sin morfar och mormor. Böcker från hennes pappas, orientalisten och akademiledamoten H S Nybergs samlingar donerades redan under hans livstid till Uppsala universitet.
Sigrid Kahles donation till Umeå universitet kommer till stånd tack vare samtal hon haft med Sayyed Mohammad Fazlhasemi, docent och universitetslektor i idéhistoria vid Umeå universitet Överbibliotekarien Kjell Jonsson bildade en kommitté så snart han fick reda på donationen och arkivarien där, Cuno Bernhardsson har ordnat fram pengar till transporten till Umeå och till den kommande katalogiseringen av donationen. Den handskrivna variant som två eritreanska flyktingar gjorde under familjen Kahles tid i Sudan duger inte längre i datoriseringens tidevarv.
—Min brevsamling kommer däremot att gå till Carolina Rediviva. De har sagt att det kommer att bli deras näst största, efter Nathan Söderbloms, berättar Sigrid Kahle.
En samling skuggspelsdockor har köpts av Michael Meschke till Marionettmuseet och ett oräkneligt antal föremål som makarna Kahle fått som presenter under sina år i Orienten ska doneras till Etnografiska museet. Den politiskt intressanta tidningsklippsamlingen, med klipp från orientaliska, brittiska och tyska tidningar från hela efterkrigstiden har hämtats av Sigtunastiftelsen. De ska bilda John och Sigrid Kahles tidningsklipparkiv där.
Svårt att välja
Men en del har varit svårare att donera eller sälja, som de möbler makarna Kahle låtit tillverka av lokala snickare på de platser de bott och konstföremål som de köpt av lokala samtida konstnärer i exempelvis Pakistan och Sudan. Så på söndag ordnar Sigrid Kahle öppet hus för vännerna där de kan få välja något.
—Det är både med sorg och lättnad detta sker. Det har tagit så mycket tid att ta hand om Utmyrby att jag inte haft tid att skriva på del två i min självbiografi. Å andra sidan kommer jag nu att få ett längre avstånd till allt mitt referensmaterial, säger Sigrid Kahle.
PERSONLIGT
Namn: Sigrid Kahle. Född: 28 september 1928.
Yrke: Författare och journalist.
Bor: Lägenhet i Luthagen i Uppsala
Familj: Dottern Marie-Louise, sonen Felix och fem barnbarn
Utbildning: Fil kand i moderna språk och teaterhistoria.
Utgivet: har bland annat skrivit en biografi över fadern orientalisten och akademiledamoten H S Nyberg, samt den flerfaldigt prisbelönade självbiografin Jag valde mitt liv.
Priser och utmärkelser: Fil hedersdoktor vid Uppsala universitet 1997, LundeQ's litteraturpris år 2003, Expressens Björn Nilssonpris 2004, Stig Dagermanpriset 2006.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!