– Det är inte vanligt med tonsättartävlingar. Nu hoppas jag att den här tävlingen växer så att fler länder deltar. Finland, Estland… fast då behöver vi också fler sponsorer, säger Uppsala Kammarorkesters dirigent Paul Mägi
Det storartade i tävlingen är att vinnaren, förutom 50 000 kronor, får sitt verk uppfört av nio professionella orkestrar runtom i Sverige plus av en orkester i Tartu i Estland.
– Det är verkligen stort eftersom det är svårt för unga tonsättare att alls få sina verk spelade, säger Paul Mägi.
För alla de sex finalisterna gäller att deras verk spelas i radio eftersom P2 direktsänder från tävlingskonserten.
38 unga tonsättare, födda 1978 eller senare, sökte till tävlingen. De sex finalisterna plockades ut av en jury ledd av tonsättaren Sven-David Sandström.
Tävlingen hålls för tredje gången. Två av finalisterna har tävlat i var sin av de två tidigare tävlingarna: Andreas Zhibaj från Uppsala och Kristofer Morhed från Knivsta.
– Jag går masterutbildning i komposition vid Musikhögskolan i Piteå. Dessutom är jag jazzpianist, säger Kristofer Morhed.
Arbetsmarknaden för unga tonsättare, som skriver konstmusik, är tuff. Beställningar på nyskriven musik görs inte i överflöd, en viss bredd i sin musikaliska verksamhet kan alltså vara bra att ha för försörjningen, konstaterar Kristofer Morhed.
Nyskriven konstmusik har sin publik, men den är inte alltigenom densamma som den vanliga konsertpubliken.
– En konsert med enbart nyskriven musik kan vara svårlyssnad, säger Paul Mägi.
Mestadels presenteras nya beställningsverk i samband med konserter där man också spelar välkända klassiska kompositörer.
Bidragen i Tonsättartävlingen är maximalt tolv minuter långa. Uppsala Kammarorkester spelar alla verken. Några extra musiker och instrument tillåts inte.
På måndagen, när UNT besökte UKK, repeterade orkestern alla verk och tonsättarna hade möjlighet att diskutera med både dirigent och musiker. I morgon avgörs tävlingen, väl så spännande som Melodifestivalen, men med en något mindre publik, trots radiosändningen. Den publiken får dock rösta på vilken av tonsättarna – inte nödvändigtvis vinnaren av jurypriset – som blir lyssnarnas favorit och får sitt verk framfört i radio vid ett senare tillfälle.
För flera tidigare vinnare och deltagare har tävlingen visat sig vara en språngbräda till en fungerande karriär.