Settman - kungen i tv

I snart 20 år har Peter Settman haft en förmåga att dyka upp i SVT väldigt ofta. I de populäraste programmen. Själv eller genom sitt produktionsbolag Baluba. Just nu sveper Dansbandskampen in i våra vardagsrum varje lördag. Producerat av Baluba.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Kultur och Nöje2010-10-21 14:18

Baluba är inte störst bland svenska produktionsbolag och inte de som säljer in mest till SVT. Men en osviklig förmåga att sälja in program och format som syns och pratas om på bästa sändningstid på inte minst SVT, det har Baluba som har tv-stjärnan Peter Settman som vd.

Lika osviklig är hans egen förmåga att synas i SVT. Från "Kosmopol", "Sommarlov" och "Gerilla TV - Laijv" (där Ronny och Ragge visade upp sig för första gången) i början av 1990-talet fram till Melodifestivalen, "Så ska det låta", "Dansbandskampen", "Elfte timmen", diverse idrottsgalor och annat.

Så ska det låta och idrottsgalorna är visserligen inte Balubas skötebarn men Peter Settman har tumme med cheferna på SVT, vilket gör honom till en av de allra viktigaste personerna i tv-landet Sverige.

Och en sak är klar - att Baluba har Peter Settman skadar inte när ett nytt format ska säljas in. Tvärtom.
- Självklart betyder Peter Settmans gamla kopplingar till SVT en hel del för Baluba. Det spelar in. Det skulle vara intressant att se en undersökning om vilka personer i branschen som umgås med vilka. Det är också uppenbart att det är svårt för externa produktionsbolag som inte befinner sig i Stockholm, att slå sig in, menar Bo Reimer som är professor i medie- och kommunikationsvetenskap i Malmö.
- Peter Settman är jätteviktig för Balubas affärer och utveckling av produkter. SVT kan nog vara krångliga på sitt sätt men jag tror inte att de favoriserar några av ohejdad vana, säger tv-veteranen Robert Aschberg som är ordförande för tv-sektionen av Film & TV-producenterna.

Annie Wegelius är programdirektör på SVT. Hon försöker tona ner Balubas betydelse.
- Det är klart att mycket handlar om Peter Settmans förmåga att sälja in idéer och hans engagemang i de idéerna. I den mån de lyckas bättre än andra handlar det också om att de sedan en lång tid fokuserat på att utveckla programidéer specifikt för oss. Fast så mycket gör de egentligen inte för oss, säger hon.

Utan att prata om Baluba specifikt menar Hans Hernborn, mångårig programinköpare på SVT, numera pensionerad men engagerad internationellt i utvecklingen av Public Service-tv, att om man använder sig av ett produktionsbolag eller en programledare för länge och för mycket i rutan kan tittarna vara de som tröttnar först.
- Då står man där plötsligt med en flopp. Med flopp menar jag, ur Public Service-synpunkt, säger Hans Hernborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!