Sena bidragsbesked stör planeringen

Flera av Uppsalas sceninstitutioner får svårt med sin planering för nästa år eftersom de inte får besked från Kulturrådet förrän vid årsskiftet om statsbidrag för 2008.

Kultur och Nöje2007-10-15 13:06
Statens Kulturråd har tidigare haft som praxis att lämna förhandsbesked till teater-, dans- och musikinstitutioner om kommande års bidrag. Detta för att man ska kunna planera sin verksamhet. Men i år har reglerna för Kulturrådet skärpts. Riksrevisionen har påpekat att ett särskilt bemyndigande från riksdagen krävs för att Kulturrådet ska få besluta om bidragsförskott och något sådant tillstånd att meddela i förväg är inte i sikte. Detta ställer till trassel för Uppsalas institutioner i deras planering.
- De statliga bidragen är rena hela havet stormar. Det är ett rörigt regelverk, man vet inte vad som gäller och det är svårt att veta hur mycket man kan satsa, säger Göran Kåver, chef för Musik i Uppland.
- För oss som ligger två år i förväg när det gäller att boka musiker och dirigenter är det jättesvårt. Vi har lite momspengar kvar som vi fått tillbaka tidigare som buffert, men det är pengar vi egentligen hade tänkt använda till något speciellt evenemang.

Hela 61 procent av Musik i Upplands totala budget kommer från staten. Under de senaste åren har bidraget inte räknats upp i takt med inflation och löneutveckling och därför i praktiken sänkts. Göran Kåver menar att de nu snart står inför att de måste be sin huvudman, Uppsala läns landsting, om kompensation för de allt sämre statsbidragen. Om landstinget inte kan kompensera, står Musik i Uppland inför att göra kraftiga besparingar.
-Det är ett jobbigt framtidsperspektiv, säger Göran Kåver.
Uppsala Stadsteater har det också knepigt med den ekonomiska planeringen. Teatern får veta först i början av året hur stort det statliga bidraget blir för 2008, även om andelen är mindre i budgeten, 21 procent. Under året har även en omläggning av pensionssystemet för anställda inom scenkonst ändrats. Detta har fått till följd att Stadsteatern har en miljon mindre i årets budget.
- Det var tur att våra föreställningar gick så bra i våras. Annars vet jag inte hur det hade gått i år, säger Claes-Henrik Jonsson, ekonomichef på Uppsala Stadsteater.
- Även vi bokar våra regissörer och gästande skådespelare något år i förväg och vi har kalkylerat med att vårt statsbidrag ska vara oförändrat. Skulle det minskas kan vi inte skära mer i personalen, i så fall får vi ta bort en scen. Det skulle verkligen gå emot vårt uppdrag och verkligen inte gagna publiken.

På Gottsunda Dans & Teater håller man nu på att planera en danspremiär till våren. Men ingen av dansarna som ska vara med har man haft möjlighet att teckna kontrakt med än, eftersom Kulturrådet meddelar bidraget för kommande år först vid årsskiftet.
- Det ger lite limbokänsla. Vi får jobba med dubbel planering och får förlita oss på konstnärernas goda vilja, att de fortfarande finns kvar för oss när vi väl känner oss ekonomiskt trygga att teckna kontrakt, säger Sofia Nohrstedt, konstnärlig ledare för dansdelen på Gottsunda Dans& Teater.
- Men Kulturrådet har varit glasklara med att de lämnar definitivt besked vid årsskiftet. Det är i alla fall bra.
På Statens Kulturråd är man högst medvetna om problemet och arbetar vidare med att försöka lösa det.
- Vi kan faktiskt inte fortsätta att ge förhandsbesked, fatta beslut innan riksdagen och få kritik av våra revisorer för det varje år. Dessutom är det olagligt, säger Per Svensson, presschef vid Statens Kulturråd.
- Samtidigt förstår vi att det är svårt för fria grupper och institutioner att planera sin verksamhet. Diskussion pågår med departementet om hur vi ska göra i framtiden. Just i dag (läs fredag) är det ett möte på Kulturdepartementet om detta. Vi får se vad det ger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!