Scocco i avskalat format
SVENSKPOP. Med åren har Mauro Scoccos sånger blivit det svenskaste av svenskt, på liknande sätt som Cornelis Vreeswijks visor införlivades i den svenska folksjälen några decennier tidigare. Eller dessförinnan en Olle Adolphson.
Foto: Scanpix
Det är egentligen ganska logiskt att han går mot den avskalade, lågmält akustiska inramning som präglar nya cd:n Ljudet av tiden som går, med rösten och texterna helt i fokus.
Det sistnämnda är på en gång skivans styrka och svaghet. Rent musikaliskt kan Scocco ibland kännas lite spänningslös. Man kan säga att han också i detta avseende sällar sig till en svensk fåra, sångberättaren som låter musiken och melodin bli ett påhäng till texten. Hans nya skiva är inte helt olik en akustisk Ulf Lundell-skiva som Tolv sånger. Bitvis med ganska rudimentärt spel på den akustiska gitarren.
Men det är i tonfallet Scocco har sin styrka, i den karakterisitiska röstens milt sorgsna eftertänksamhet vare sig han sjunger om den distanserade relationen till en far, eller om livets förgänglighet i Sex fot under.
Här finns förvisso stämningsbilder som närmar sig klischéer, t ex artisten som tar in på småstadshotellet och drabbas av den svenska ensamheten i Bara en drink till. Scocco är knappast först om det uppslaget. Eller den folkligt svenska nostalgin i Mitt land, alltifrån Volvo och Ikea till Ingemar Stenmark.
Men stundtals faller alla bitarna på plats, som när melodin och gitarrspelet träder fram och bildar en självklar enhet med orden i Dags att säga adjö, en vägfararsång i amerikansk folktradition med utmärkt fingerpicking-spel. Då överskrider Scocco den svenska vemodsfållan.
Mauro Scocco
Ljudet av tiden som går
(Diesel/Playground)
Ljudet av tiden som går
(Diesel/Playground)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!