Scheja - en stjärna i Uppsala

Konsertpianisten och musikprofessorn Staffan Scheja har en 25-procentig tjänst vid Musicum i Uppsala i år. Han undervisar och ger konserter tillsammans med Kungliga Akademiska kapellet.

Staffan Scheja

Staffan Scheja

Foto: Pelle Johansson

Kultur och Nöje2009-05-18 09:05
1962 kallades han tolvårigt underbarn efter att ha vunnit en pianotävling. Något år senare fick ha ge en pianokonsert i Konserthuset i Stockholm.
- Jag visste redan när jag var nio-tio år att jag ville bli konsertpianist. Musikaliteten är medfödd. Alla barn kan visserligen lära sig spela, men bara till en viss nivå. Sedan måste man ha talangen - och bra föräldrar och lärare, säger han.

Vi äter lunch på en av Uppsalas italienska restauranger. Gnager tonfiskpizza och pratar samtidigt. Ingen kommer fram för att få autograf. Vet inte folk vem Staffan Scheja är? Har autografsamlande blivit omodernt?
1968 hade han tagit studenten, givit ut en LP med svensk romantisk pianomusik och blivit inbjuden att studera vid berömda Juilliard School of the Performing Arts i New York: ingen ansökan, ingen audition, bara att promenera rakt in i undervisningen.
Hemma i Sverige var han utvikningspojke i dåtida tjejtidningen Hennes, en vacker mörklockig yngling ledigt lutad mot en dörrkarm - tonårsidol utan att vara vare sig popstjärna eller idrottsdito.
På den tiden hade han inte ostörd kunnat äta lunch på restaurang.
- Jag hade ju tidningarna på mig hela tiden. Det var lite hysteriskt.

Staffan Scheja gick fem år på Juilliard, upplevde "Big Apple's" kulturmiljöer och blev kvar ytterligare tolv år som konsertpianist. I USA murade han grunden till en framgångsrik karriär. Han hann också bli sambo med svenska designern Agneta Eckemyr och pappa till sonen Daniel.
Det unga paret rörde sig i New Yorks kulturliv.
- I New York finns den rysk-judiska teatertraditionen. Och de judiska musikerna har länge sökt sig till New York, säger Staffan Scheja och räknar upp de stora han mött och sett framträda: till exempel tonsättaren dirigenten och pianisten Leonard Bernstein och pianisterna Arthur Rubinstein och Vladimir Horowitz.

Om karriären inte oåterkalleligen började hemma vid pianot när han var sju år, och inte när han vann pianotävlingen och konserterade i Stockholm som 12-åring, och inte ens när han utbildade sig vid Juilliard, så gjorde den det i alla fall 1975. Då vann han en stor internationell radiosänd pianotävling i Bolzano i Italien.
- Sen sparkade det i gång! Jag fick bland annat spela på Carnegie Hall, i stora salen. Det var en milstolpe!
Sedan dess har han gett konserter på de stora scenerna i Europa, USA och Japan och spelat in ett otal skivor.
- Jag tog aldrig någon masterexamen på Juilliard, valde musikämnen i stället för det akademiska, säger han, när vi har hunnit till kaffet på maten.

Icke desto mindre är han sedan 1997, tack vare flera decenniers konstnärliga meriter, professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 1995 fick han utmärkelsen Litteris et Artibus. 2001 blev han ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Han är grundare av Gotland Chamber Music Festival och ansvarig för Gotland Baltic Music Academy.
Och i år är han dessutom gästlärare vid Musicum.
- Jag hoppas hitta intressanta samarbeten med andra discipliner inom humaniora under Uppsala-tiden. Ett stort universitet med alla dess resurser och skilda kompetenser är mycket lockande i jämförelse med Kungl. Musikhögskolan som ju enbart djupdyker inom musik. 
Arbetet med medlemmarna ur Akademiska kapellet är också mycket givande, säger Staffan Scheja. 
Söndag 31 maj kan Uppsalapubliken höra honom spela Rachmaninovs pianokonsert nummer 2 i c-moll, när han konserterar med Kungliga Akademiska kapellet i Universitetsaulan.
En av de cirka 80 konserter han ger under ett år i Sverige och annorstädes.
Bo Staffan Scheja
Född: 1950 i Danderyd.
Familj: hustrun Lizzie och parets döttrar Ania 8 år och Alexandra 6 år, dottern Rebecca 20 år och sonen Leonard 18 år med förra hustrun Marianne Scheja och sonen Daniel 32 år med Agneta Eckemyr.
Bor: i hus från 1827 på Djursholm.
Yrke: konsertpianist, professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, gästlärare vid Musicum i Uppsala på 25 procent.
@Brödtext:Aktuell: konserterar tillsammans med Kungliga Akademiska kapellet under ledning av Stefan Karpe i Universitetsaulan i Uppsala 31 maj.

Staffan Scheja om...
... sitt judiska påbrå: Det blir viktigare med åren. Jag var väldigt sekulariserad förut. Men nu lever jag och min familj helt judiskt.
... Israel-Palestinakonflikten:... Av naturliga skäl är jag engagerad. Båda sidor har rätt och fel, konflikten är komplicerad. Men Israel har rätt att försvara sina gränser.
... ny konstmusik: Den gör jag bara nedslag i. Anders Hillborg har en rytmisk friskhet som jag gillar. Han är fantasifull. Och Sven David Sandström har jag beställt verk av.
... att spela Grieg i Thomas Olofssons film 1999:... Jag hade ingen talroll, utan gestaltade Grieg när han komponerade och spelade.
... bråket med Jonas Gardell i tv-serien Gäster på slottet: Jag blev rätt chockad. Men det gick ju bra. Jonas är en fruktansvärt begåvad person med mycket energi. I dag är vi vänner och umgås rätt mycket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!