– Vi startade festivalen för att vi ville presentera vad Uppsalas scenkonstgrupper gör för ung publik. Men också för att vi ville bjuda på den bästa scenkonsten för unga som finns ute i landet, säger Carin Anlér Fiske, projektledare för festivalen.
Till den kommer grupper som Dockteatern Tittut som spelar "Kanel, Kanin och alla känslorna" för de allra yngsta och Awake Projects, vars föreställning "I`m a purple bitch" ges för tonåringar och unga vuxna. Bananteaterns samproduktion med indiska teatergruppen Bonthrop, "Colour correction" handlar om könsroller i dagens Indien. Den ska visas både som skolföreställning och som offentlig sådan.
Det blir också seminarium med barnboksförfattaren Anna Höglund utifrån hennes bok "Att vara jag" om att bemöta tonåringar från olika kulturer, workshops med bland andra grammisnominerade Gåspennan med visor för lågstadiebarn och ett panelsamtal över ämnet "För vem är scenkonsten".
– På det seminariet har vi en undertitel: "Vad gör vi när kulturtanten är död?" Vi ska diskutera för vem kulturen är angelägen och vilka skillnader kan det finnas mellan förort och innerstad när det gäller upplevelser av kultur, berättar Johanna Westlin, producent och bokningsansvarig på Gottsunda dans & teater.
Huvudscener för festivalen är Gottsunda dans & teaters stora scen, K-punkten, G-sunda market och Mötesplats Treklangen.
Dansdokumentärfilmen "Martha och Niki" ska visas i hörsalen på K-punkten vid Gottsundabiblioteket och det blir spoken word-poesi med alla som vill framträda i "Open mic", även det på K-punkten, samt "dans-battle", dansdueller i Gottsundateaterns Blå salen i arrangemang av Uppsala loves hiphop. I de båda sistnämnda fallen kan deltagare anmäla sig på plats.
– Det är meningen att de som bor och verkar här också kan delta med egna kulturaktiviteter. Vi har till exempel fantastiska poeter här i Gottsunda, säger Mattias Rosendahl från Mötesplats Treklangen.
Årets festivaltema är "Hemma!". Festivalen ska samarbeta med skolor i området före festivalen och eleverna får möjlighet att medverka under själva Busigfestivalen.
– Vi vill höja statusen för scenkonst för unga och det är ett viktigt och bra sätt att samla den scenkonst som finns för dessa åldrar och visa den lite mer koncentrerat, säger Carin Anlér Fiske.
– Det är också en poäng med att hålla den här i Gottsunda i stället för inne i Uppsala centrum. Dels kan de som finns här få nära till scenkonstupplevelser och dels vill vi visa att Gottsundateatern är en levande och sjudande kulturscen.
Hon har varit med i Uppsalabaserade barnteatergruppen Tio fötter sedan åtskilliga år, men har också arbetat med barnkultur på andra sätt. Busigfestivalen drog hon och Tio fötter i gång 2011 tillsammans med Bananteatern, Gottsunda Dans & Teater och Mötesplats Treklangen och sedan dess har festivalen ägt rum vartannat år. Som alla goda festivaler har den vuxit i omfång. Numera är också bland andra Teatercentrum, Uppsala kommuns fastighetsbolag, Riksteatern, Uppsala stadsteater, Bror Hjorths hus, Kultur och bildning samt Uppsala kommun medarrangörer.
Busigfestivalen pågår 16 - 21 oktober, med både dag och kvällsföreställningar. Förskolor och skolor har möjlighet att boka platser, men vem som helst kan besöka festivalens evenemang.