Sänkt bidrag till Stadsteatern
Uppsala Stadsteater får sänkt statligt verksamhetsbidrag från Statens Kulturråd. Det innebär att man måste minska antalet produktioner under spelåret 2008-2009.
Linus Tunström, bekymrad teaterchef.
Foto: Nina Leijonhufvud
- Det är naturligtvis inte bra, det är ett hårt slag mot oss. Repertoaren för nästa spelår var i stort sett klar. Nu måste vi tänka över den en gång till, säger Stadsteaterchefen Linus Tunström.
Stadsteatern hoppas nu att Statens kulturråd har fattat beslut utifrån fel grunder och att det är ett problem som kan redas ut. I våras fick Uppsala Stadsteater ekonomisk kompensation från Statens pensionsverk på grund av ändrade pensionsregler för scenkonstnärer.
- Statens kulturråd tror att vi har tjänat 2, 2 miljoner på den kompensationen, eftersom de har fått den siffran från kulturdepartementet. I själva verket är det 800 000 som vi har tjänat, säger Claes-Henrik Jonsson.
- De vill alltså balansera tidigare extra bidragsgivande under året. Detta är en effekt av den nya regeringens politik. Man anser att nettot i bidragsgivandet från staten i slutänden ska bli noll.
På Statens kulturråd vill man inte beskriva situationen som att verksamhetsbidraget är sänkt.
- Det är snarare så att pensionskostnaderna inte ingår i verksamhetsbidraget sedan omläggningen av scenkonstinstitutionernas pensionssystem 1 januari 2007, säger Mika Romanus, biträdande avdelningschef på Statens Kulturråd.
- Vi har gjort våra beräkningar på vad Kulturdepartementet räknat fram tillsammans med Statens pensionsverk och de siffrorna handlar om institutionernas verksamhet 2006. Det kan dock hända att just Uppsala Stadsteater får tillbaka en del av summan i tilläggsbudgeten i vår. Men det uppdraget har vi inte fått från departementet än.
Hon menar också att om man tar bort pensionspengarna från verksamhetsbidraget, så handlar det i själva verket om en uppräkning på 0,78 procent av Uppsala Stadsteaters verksamhetsbidrag.
- I pengar är det en blygsam summa, 115 000 kronor, säger Mika Romanus.
- Några teatrar har alltså varit överkompenserade tidigare för sina pensionskostnader. Under en övergångsperiod har de fått extra tillskott, men det är definitivt slut med det 2009. Å andra sidan har teatrarnas kostnader för pensionspremier ökat, så jag kan förstå om de tycker att de får mindre pengar.
Scenkonstinstitutionerna har tidigare delat solidariskt på allas pensionskostnader, de summor som betalas in till Statens pensionsverk. Efter omläggningen ska nu varje institution bära sina egna kostnader och det blir då dyrare för dem som har musiker och dansare anställda, då dessa pensioneras tidigare.
-Enkelt uttryckt kan man säga att staten vill ta från vinnarna och ge till förlorarna i pensionssystemet, säger Åsa Holmén på branschorganisationen Svensk scenkonst.
- Men eftersom personalstyrkan kan se olika ut år från år och man har ett par års eftersläpning när man räknar kan det därför bli orättvist för enskilda institutioner, då personalsammansättningen ändras från år till år.
Det är fler teatrar som på detta sätt fått sänkt verksamhetsbidrag, exempelvis har Göteborgs stadsteater fått en sänkning med en lika stor summa pengar som Uppsala Stadsteater, men de hade ett större bidrag från början.
- Vi har haft en dialog med departementet och vi kommer att följa upp och bevaka hur detta utvecklas. Vi ska göra vad vi kan för Uppsala Stadsteater och andra som kan ha hamnat i en sned sits, säger Åsa Holmén.
- Att omfördelningen skulle ske har varit känt ett tag, men inte hur den skulle slå för enskilda institutioner.
Om sänkningen av Uppsala stadsteaters verksamhetsbidrag består innebär det att det blir en föreställningsproduktion färre än planerat på stora scenen under spelåret 2008-2009.
- Vi kan inte ändra i vårens föreställningsproduktioner eftersom alla kontrakt till dem redan är skrivna, säger Claes-Henrik Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!