"Samlingen är helt unik"

Musik från 1600-talet kommer till liv igen. Skatterna från Dübensamlingen i Uppsala ska uppföras i domkyrkan.

Tidsanda. Samma noter, olika texter. Med tidens skiftningar så justerade musikerna ibland texterna till rådande ideal och förhållanden.

Tidsanda. Samma noter, olika texter. Med tidens skiftningar så justerade musikerna ibland texterna till rådande ideal och förhållanden.

Foto: Matilda Nilsson

Kultur och Nöje2017-03-13 06:00

– Det är jätteroligt. Det är roligt att Dübensamlingen upptäcks mer i Sverige, säger Maria Schildt, forskare vid institutionen för musikvetenskap vid Uppsala universitet.

Den världsberömda Dübensamlingen består av omkring 20 000 notblad och över 2 000 musikaliska verk. Samlingen donerades till Uppsalas universitetsbibliotek 1732. I samlingen finns originalmanuskript som har bevarats sedan 1600-talet.

– Det är väldigt få musiksamlingar som är bevarade från 1600-talets Europa. Och av de fåtal som finns är Dübensamlingen helt unik i hur välbevarad den är, säger Maria Schildt, som bland annat skrev sin avhandling om samlingen.

Större delen av Dübensamlingen har digitaliserats och finns nu åtkomlig för musiker, forskare och allmänhet på nätet.

– Det ligger i allas intressen att offentliggöra Dübensamlingen så att musiken klingar igen, säger Stefan Parkman, director cantorum på Uppsala universitets Körcentrum.

18 mars är det dags. Repertoaren är hämtad ur Dübensamlingen och ur det virtuella Marienbibliothek i Lübeck. Konserten "Sacred tresasures" är ett samverkansprojekt mellan Uppsala universitets Körcentrum, Marienkirche i Lübeck, Westdeutscher Rundfunkchor och Uppsala domkyrka.

– På 1600-talet var tyska det dominerande språket. Några verk som vi valt är typiska för Uppsala. Något är typiskt för Lübeck. Men flera av verken finns representerade både i Dübensamlingen och i Marienbibliothek, berättar Stefan Parkman, dirigent för "Sacred treasures".

Konserten kommer bjuda på en kombination av etablerade stycken som har framförts i modern tid, men också sådant som inte ljudit sedan 1600-talet.

– Det är kolossalt spännande. Man måste ha respekt för dåtidens uppförande, men man måste också göra något som är konstnärligt övertygande för vår publik.

Barockmusiken framförs av Uppsala Akademiska Kammarkör, solister ur Westdeautscher Rundfunkchor och en barockensemble från Stockholm, som spelar på tidstrogna instrument. Bland 1600-tals kompositörerna märks Dieterich Buxtehude, Heinrich Schütz, Simone Vesi och Franz Tunder.

– Det blir oerhört vackert och stämningsfullt. Det ingår flera hyllningsstycken till kungar, så det är festlig, fröjdefull musik, säger Stefan Parkman.

Konserten i domkyrkan är en uppladdning för samma framträdande i Tyska kyrkan i Stockholm 21 mars. Denna kommer även att sändas i radio i hela europeiska EBU-nätet.

Dübensamlingen

Fakta

Världsunika Dübensamlingen donerades till Uppsala universitetsbibliotek 1732. En rad lyckliga omständigheter har lett till att samlingen från 1600-talet och tidigt 1700-tal finns kvar. Dübensamlingen består av omkring 20 000 notblad och cirka 2 400 musikaliska verk. Gustav Düben, den äldre, som startade samlingen arbetade som hovkapellmästare vid det kungliga hovet och Tyska kyrkan. Han själv tycks inte ha varit någon framstående kompositör, men han var en nogsam arkivarie. Hans samling gick senare i tur och ordning vidare till hans söner Gustav Düben, den yngre, och Anders Düben, den yngre, som båda utökade samlingen. Gustav Düben kom att bli en av Karl XII närmaste män. Yngste sonen Anders Düben kom också att lämna sina musikaliska uppdrag och gick vidare i karriären på hovet. I samband med detta donerades musikskatten till universitetsbiblioteket som då låg i Museum Gustavianum. Donationen lämnades i två kistor som drogs över isen på Fyrisån. Hade isen brustit kanske samlingen aldrig kommit fram. Samlingen kom att lämnas orörd fram till slutet 1800-talet, då den återupptäcktes bland universitetets samlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!