Salsta är tv:s nya humorslott

Salsta slott utanför Vattholma är belägrat av tv-människor. UNT följde med bakom kulisserna inför vårens stora humorsatsning i TV 4.

Inspelning av TV4:s nya TV-serie som handlar om den fiktiva kungafamiljen Holstein-Gottorp på Salsta slott. Regissören Mårten Klingberg ger Cecilia Forss i rollen som Prinsessan Lovisa och Lisa Linnertorp i rollen som presschefen Tova Unger regi.

Inspelning av TV4:s nya TV-serie som handlar om den fiktiva kungafamiljen Holstein-Gottorp på Salsta slott. Regissören Mårten Klingberg ger Cecilia Forss i rollen som Prinsessan Lovisa och Lisa Linnertorp i rollen som presschefen Tova Unger regi.

Foto: Tor Johnsson

Kultur och Nöje2012-09-30 09:46

Salsta slott uppfördes under 1600-talet och det är fullt av prång, vinklar och vrår. När UNT tittar in i byggnaden står det datorer, stativ och belysningsutrustning nästan överallt. Anakronismen kunde knappast ha varit tydligare.
Här har grevarna Bielke, Brahe och friherrarna von Essen vankat omkring genom århundradena och njutit av sina ägor. Nu är det i stället skådespelarna Johan Ulveson och Sissela Kyle som går runt här, utklädda till kungligheter.

Resultatet kommer att kunna beskådas i vår då TV 4:s nya komediserie Familjen Holstein-Gottorp får premiär.
- Vi vill visa vad som skulle kunna hända i en kungafamilj när offentlighetens ljus slocknar och någon form av vardag tar vid, berättar Jacob Seth Fransson, en av manusförfattarna bakom serien.

Han har tidigare varit inblandad i både Solsidan och Kontoret och det märks att TV 4 satsar stort på Familjen Holstein-Gottorp. När produktionsbolaget letade efter en lämplig inspelningsplats lämnades inget åt slumpen.
- Vi åkte runt bland nästan alla slott och herrgårdar inom en och en halv timmes bilfärd från Stockholm. Till slut föll vi för Salsta slott. Byggnaden har en fasad med flyglar vilket ger ett fint djup i exteriörscenerna. Den har också en fantastisk interiör med väggmålningar och inte minst så stod slottet nästan tomt. När vi fick klartecken var det bara för oss att flytta in, säger producenten Susann Billberg Rydholm.

Sedan 1996 ägs Salsta slott av Statens fastighetsverk som i sin tur hyr ut det till slottsentreprenören Arne Wiig som också är teologie doktor och forskare i religiös symbolik. UNT stöter på honom i vinkällaren medan filmarna riggar belysning.
- Jag finns här som en länk mellan staten och filmteamet. Lyckligtvis är filmarbetarna riktiga proffs som har jobbat i kulturskyddad miljö tidigare, så det är sällan jag behöver lägga mig i, förklarar han.

Samtidigt är han noga med att framhålla hur mycket ett sådant här projekt betyder för Salsta slott.
- Det här gör att slottet får liv och efter att tv-serier har sänts så brukar intresset för inspelningsmiljöerna stiga markant, säger Arne Wiig som också har en biroll som kungens adjutant i serien.

Vi försöker hålla en låg samtalsnivå medan vi smyger runt bakom kulisserna och vi dubbelkollar att våra telefoner verkligen är avstängda.
"Tystnad! Tagning!". Det viskas i kommunikationsradion. Till slut släpper den laddade stämningen och alla slappnar av. Det är paus i inspelningarna och huvudrollsinnehavarna Johan Ulveson och Sissela Kyle pustar ut i en antik soffa.
- Man påverkas av att spela in i den här miljön. Den hjälper till väldigt mycket konstaterar Johan Ulveson.
- Vi har varit här i sju veckor nu och jag har inga problem med att vänja mig vid att bo så här, skrattar Sissela Kyle och ser sig omkring i den vackra matsalen.

De spelar kung och drottning i serien, som leker med tanken att ätten Holstein-Gottorp kunde ha regerat Sverige i dag om det inte varit för att Gustav IV Adolf hade avsatts som kung 1809 och ersatts med sin barnlöse farbroder Karl XIII, som i sin tur efterträddes av sin adoptivson, Jean-Baptiste Bernadotte.
- Vi gör ingen imitation eller parodi på den verkliga kungafamiljen. Däremot så ställs våra karaktärer förstås inför liknande problem som familjen Bernadotte kan göra, förklarar Johan Ulveson.
Han beskriver sin karaktär som ganska ryggradslös och okomplicerad.
- Han är egentligen inte så intresserad av att vara kung. Hade han fått välja så hade han hellre levt ett vanligt Svenssonliv. Samtidigt så vet han inget annat än det här eftersom han är född in i det.

Drottningen går betydligt hårdare in för sitt uppdrag.
- Hon är fåfäng, lättsårad och intar lätt martyrrollen. Hon kommer från en lågadlig bakgrund och för henne är traditioner viktiga, berättar Sissela Kyle.
Även om det var länge sedan kungligheterna hade någon reell makt i Sverige så har intresset för dem knappast minskat, snarare tvärtom. Seriens exekutiva producent Josefin Tengblad tror också att förhandsintresset hos tittarna kommer att bli stort.
- Folk är nyfikna på kungahus. Det är en egen värld, ett eget rum som man gärna vill få en glimt av. Den här serien inger också en väldigt lyxig känsla. Det beror förstås till stor del på den fina inspelningsmiljön, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!