Tänk dig att du ska debutera med en halvtaffligt skriven roman, eller en fackbok med termer som får tungan att rulla ihop sig som knorren på en spädgris, att du släpper den på ett litet förlag utan större marknadsföringsbudget. Någonstans här anar du nog att det är dags att sluta fantisera om ekonomiskt oberoende och årgångschampagne i floder. Ändå är det kanske just det du ska drömma om, flera av de senaste årens försäljningssuccéer har just den här bakgrunden.
Debutanten Jonas Jonasson släppte ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” på Piratförlaget. Till en början recenserades den inte av ett enda riksmedium, ändå klättrade den snabbt skyhögt på försäljningslistorna. Litteraturkritikerna vaknade längs vägen men muttrade buttert om litterära brister.
Historien om Fredrik Backman och ”En man som heter Ove” rullar i samma hjulspår. Också Backman var debutant, släppte sin bok på ett lågstatusförlag (Forum) och fick knappast några recensioner. De få som kom var dessutom långt ifrån några smäktande lovsånger, ändå blev boken en storsäljare.
Nobelpristagaren Daniel Kahnemans ”Tänka, snabbt och långsamt” handlar om det mänskliga tänkandet och släpptes på lilla Volante. Till skillnad från ”Hundraåringen” och ”En man som heter Ove” är det här en fackbok som fått lysande kritik. Men om jag berättar att den innehåller begrepp som ”representavitetsheuristiken” och ”affektheuristiken”, inser de flesta att även den är en osannolik succé.
Hur olika de här böckerna än kan tyckas vara, har de en hel del gemensamt. Alla sticker ut. Alla innehåller historier eller information vi inte är vana att läsa. De har vad som krävs för att bli ”en snackis”. Just det här är något som blivit viktigare i den uppkopplade eran vi lever i. Word-of-mouth, som det brukar kallas i marknadsföringskretsar, har blivit ett högoktanigt bränsle i kombination med sociala medier och Amazon.com-rekommendationer.
I Chris Anderssons ”The Long Tail” förklaras hur även smala produkter, på små företag, idag har chansen att nå hög försäljning. Eftersom distributionen förenklats via internet är det idag lätt att få tag även i mer obskyra produkter. Sparsamt marknadsförda böcker kan plötsligt, om de börjar diskuteras av folk på gatan, segla upp och bli storsäljare.
Det är värt att notera att både Jonas Jonasson och Fredrik Backman är före detta journalister (liksom flera andra nutida storsäljande författare). Med sina rutinerade nyhetsnäsor vet de vad som skapar en säljande nyhet, och därmed kanske också hur man skriver en bok som får folk att höja på ögonbrynen och ta upp den runt fikabordet.