Så skapar du din egen digitala kulturfestival

Digital kultur har blivit ett mantra under pandemin. Att skräddarsy en närproducerad endagsfestival utan att ens behöva lämna karantänfåtöljen är enkelt.

Digitala kulturupplevelser som går att ta del av gratis via några knapptryck: Uppsala kammarorkesters senaste konsert, Uppsala Fria Teaters föreställning (O)väsen, filmen "Schemebirds" och Matilda Gustavssons tankar kring boken "Klubben".

Digitala kulturupplevelser som går att ta del av gratis via några knapptryck: Uppsala kammarorkesters senaste konsert, Uppsala Fria Teaters föreställning (O)väsen, filmen "Schemebirds" och Matilda Gustavssons tankar kring boken "Klubben".

Foto: Stewen Quigley/Staffan Claesson/Press/TT

Kultur och Nöje2020-11-12 07:00

Överskattat enligt vissa, helt ok enligt andra. Oavsett vad man tycker om kulturupplevelser via bildskärmen så har digitala produktioner tveklöst fått ett uppsving sedan coronaviruset slog klorna i kulturlivet i våras.

Här i stan har de tunga pjäserna UKK, stadsteatern, konstmuseet, Reginateatern och stadsbiblioteket flitigt använt sig av digital teknik för att nå ut. Men även mindre arrangörer har levererat kulturupplevelser via webben. Tidigare i höst ställde dessutom både gitarrfestivalen och kortfilmfestivalen om och blev digitala. För att inte tala om Kulturnatten.

Så varför inte sätta ihop ett eget program som sträcker sig från morgon till kväll en gudsförgäten novemberdag?

Till frukost kan ett författarsamtal via Bibliotek Uppsalas hemsida sitta bra. Oavsett om man läst den fascinerande boken "Ålevangeliet" eller inte, är journalisten Johanna Hermann Lundbergs samtal med författaren Patrik Svensson värt att lyssna till. Eller varför inte Uppsalajournalisten och -författaren Ellinor Skagegårds pratstund med Matilda Gustavsson, som skrev den uppmärksammade "Klubben" om skandalerna kring Jean-Claude Arnault och Svenska akademien?

Och så lite musik på det. Just nu finns Uppsala kammarorkesters senaste konsert tillgänglig på Musik i Upplands playtjänst. En riktigt bra produktion som ger oktoberkonserten i UKK:s stora sal full rättvisa. 

Dirigenten Rebecca Miller leder orkestern genom två längre verk – Brahms Serenad nr 2 A-dur och Beethovens Symfoni nr 1, lättlyssnad och vacker musik. Men det stycke som verkligen sticker ut är den nutida, svenska tonsättaren Andrea Tarrodis "Number 9, number 9". Det är tänkt som en kommentar till Beethovens nionde symfoni men rymmer också referenser till Beatles. Någon som minns deras obskyra "Revolution nr 9" från det vita albumet?

Så där ja, nu är vi på alerten. Kan nog ända vara klokt att lägga in en höstpromenad och få en nypa frisk luft efter nästan 90 minuter framför skärmen. Kanske läge att börja lyssna på en bra ljudbok. Via Uppsala stadsbiblioteks hemsida och appen Biblio går det att kostnadsfritt strömma ljudböcker till telefonen. 

En hastig titt på utbudet visar dock att det tyvärr inte finns så värst många sprattelfärska titlar av Uppsalaförfattare till hands. Men Ulrika Knutsons biografi "Den besvärliga Elin Wägner", som kom tidigare i år, är väl värd att ta del av. Knutson läser förstås sin bok själv med sedvanlig pondus och energi.

Efter lunch kan det kanske passa med matinéteater. Utbudet visar sig dock vara ganska magert just nu. Men Uppsala Fria Teaters filmade föreställning (O)väsen finns kvar på teatergruppens hemsida.

Eftermiddagen avslutas lämpligen med en digital runda på Uppsala konstmuseum. Sparade inslag som panelsamtal och visningar av utställningar finns det gott om på museets hemsida och youtube-kanal.

När kvällsmörkret lagt sig blir det filmtajm. Kvalitetsfilmer i överflöd finns på bibliotekssajten Cineasterna. Utbudet är ambitiöst och ett gott substitut för den som saknar Fyrisbiografens program. På SVT Play visas just nu två starka filmer med Uppsalaregissören Ellen Fiske som gemensam nämnare. Dokumentärerna "Schemebirds" och "Josefin & Florin" har rättmätigt fått fin kritik och flera priser för de ömsinta skildringarna av människor i utkanten av samhället.

Digital kultur

En bra utgångspunkt för att söka efter digital kultur är Uppsala kommuns sajt "Låt kulturen strömma". Där finns länkar till evenemang och arrangemang, även workshops och liknande där man själv deltar och skapar.

Även Bibliotek Uppsala har en sajt där digitala arrangemang samlas. Där finns också en kalender med kommande arrangemang. På fredag 13 november blir det exempelvis ett program från Stenhagens kulturcentrum kallat "Poesi och musik i förorten" klockan 14–15.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!