Så här blir hösten på biblioteken

I Bibliotek Uppsalas höstprogram står Ingmar Bergman och det svenska valet i fokus.

Pussy Riot-medlemmen Maria Aljochina skildrar konstnärskollektivet och fängelsetiden i sin nya bok "Riot Days". I höst besöker hon Uppsala och stadsbiblioteket för att samtala med författaren Leonidas Aretakis om boken.

Pussy Riot-medlemmen Maria Aljochina skildrar konstnärskollektivet och fängelsetiden i sin nya bok "Riot Days". I höst besöker hon Uppsala och stadsbiblioteket för att samtala med författaren Leonidas Aretakis om boken.

Foto: Balazs Mohai

Kultur och Nöje2018-08-01 10:00

– Det känns ovanligt brett och spännande den här terminen, en blandning som speglar det som händer i samhället med gäster inom litteratur, forskning och civilsamhället, säger Madeleine Banks, bibliotekets producent.

Uppsalas kommunala bibliotek har släppt höstens program. Det bjuds på bland annat samtal, debatter och bokklubbar. Programmet handlar om det svenska valet och Ingmar Bergmans 100-års jubileum – men blickar görs även ut mot omvärlden. Maria Aljochina från Pussy Riot är en av gästerna.

– Hon är på bokturné och är extra aktuell nu i samband med gruppens VM-kupp. Samtalet kommer kretsa kring hur Pussy Riot lever vidare i dag, säger Madeleine Banks.

Ett annat omvärldsinslag är en fotoutställning om krig och flykt av Uppsalajournalisten Joakim Medin och Troy Enekvist. Joakim Medin kommer att vara med i en paneldiskussion om IS tillsammans med doktoranden Evin Ismail och analytikern Aras Lindh.

– Samtalet kommer att handla om hur IS-hemvändarna lever i dag. Joakim Medin är en av dem som varit där det verkligen smäller och dokumenterat, säger Madeleine Banks.

Valhösten uppmärksammas med debatt mellan företrädare för samtliga partiers ungdomsförbund, valinformation på lätt svenska i Gottsunda och så ska vetenskapsskribenten och Uppsalabon Emma Frans analysera debattklimatet. Hon vann stora Journalistpriset 2017.

­– Vi är glada att kunna ha med ett ungdomsperspektiv. Det kommer att hållas ungdomsdebatter på Stadsbiblioteket som alltid brukar vara fullsatta, säger Madeleine Banks.

Att Ingmar Bergman fyller 100 år firas med besök av gäster som Leif Zern, Michel Östlund och Marie Nyreröd.

– Vi har bjudit in olika gäster som har träffat eller jobbat med Ingmar Bergman. Vi är också glada att hans dotter, författaren Linn Ullman, gästar oss passande nog till Bergmanåret, säger Madeleine Banks.

En samhällstendens som biblioteket sökt fånga i sitt program är känslan av att vi lever i en dystopisk tid. Den programpunkten utgår från Karin Boyes roman ”Kallocain” och diskuteras av författaren och statsvetaren Anna Jakobsson Lund, zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer och litteraturvetaren och dystopikännaren Jerry Määttä.

– Samtalet utgår från en känsla som många kanske har, att världen som vi känner den är på väg att försvinna. Olika överlevnadsstrategier kommer att diskuteras, med en viss nypa salt, säger Madeleine Banks.

Andra programpunkter är författarsamtal med Johannes Anyuru och Silvana Imam samt Kristina Ekero Eriksson som skrivit boken ”Gamla Uppsala – människor och makt i högarnas skugga”.

Bibliotek Uppsalas höstprogram

Utgångspunkten för programmet är att det ska finnas något för alla, säger Madeleine Banks, bibliotekets producent.

På programmet står bland annat samtal, debatter, bokklubbar, trafikkunskap, minibio, teater, sagoyoga, programmering, digitalt pyssel och sagostunder på olika språk.

Programmet startar den 15 augusti med valdebatt med företrädare för samtliga partiers ungdomsförbund.

Läs mer på hemsidan bibliotekuppsala.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!