Så får barnen en bra Kulturnatt

Kulturnatten är en högtid för hela familjen. Men med 73 programpunkter för barn kan det vara lätt att gå vilse. UNT har tagit reda på hur du lättast hittar russinen i barnkulturkakan på lördag.

En hatt blir pricken över i:et.

En hatt blir pricken över i:et.

Foto: Christine Richter

Kultur och Nöje2016-09-09 05:00

Att ta sig runt i folkmassan och mellan alla evenemang under Kulturnatten kan vara en utmaning för vem som helst. Har du dessutom några barn som ska vallas mellan programpunkterna i staden blir det lätt extra svettigt. Därför är det bra att ta sig en ordentlig titt på programmet innan ni ger er ut. Där ser du vad som erbjuds och vilka punkter som har begränsat antal platser eller kräver föranmälan.

- Arrangörerna gör ett jättebra jobb i år vad gäller att skapa bredd på evenemangen för barn, säger Kulturnattens projektledare Malin Lejskog från Destination Uppsala.

Hon berättar att det i år finns 73 programpunkter som riktar sig till barn, lika många som förra året, och att en trend i år är att det finns många aktiviteter som är riktade till hela familjen. Ett exempel på det är familjelördagen på Konstmuseet. Under temat ”Mitt monument” får barnen ta inspiration från skulpturer och göra egna modeller i lera.

-Tanken är att man får fundera kring hur staden ser ut, men också vem man själv skulle vilja sätta på piedestal, säger Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent på museet.

Senare på kvällen blir det en improviserad skuggföreställning på slottets borggård där konstnären Lisa Jonasson tillsammans med musikern Matti Kallioinen kommer att låta ett tonsatt skuggspel spela över slottsfasaden.

En annan kulturinstitution som lägger krut på att göra Kulturnatten till ett event för stora och små är Stadsteatern.

- Vi försöker alltid tänka på hur vi kan öppna upp huset och visa vad teater är för alla åldrar. I år kommer vi göra det genom att lyfta fram teaterns olika yrken, berättar Elisabeth Wennerström, kommunikatör på Uppsala stadsteater.

Det gör man bland annat genom att ha en kreativ verkstad där barnen får prova på att göra kostymskisser och klä olika figurer med kreationer av provtyger. I en hörna kommer man även ställa upp olika kostymer från teatern och uppmuntra besökarna att ta selfies med kläderna på.

På Stadsbiblioteket några kvarter bort möter teatern litteraturen. Karin Hjelm är barn- och ungdomsbibliotekarie och berättar om den sagovandring man anordnar vid två tillfällen under dagen. Då leds barnen genom en saga under vilken de får träffa olika litterära figurer som de också får uppdrag utav.

- Tanken är att det ska vara spännande för barnen att få träffa Findus, Rödluvan, Lilleskutt och andra. De uppfattar ju verkligen att det är de riktiga figurerna som de träffar vilket även gör det väldigt roligt för oss som jobbar, säger hon.

Tips Ett urval av programpunkter för barn

Tre evenemang att planera för:

1. ”Prova-på-cirkus”, Stadsträdgården, 12-15. Uppsala Ungdomscirkus drar mycket folk så var i tid för att inte fastna i köerna.

2. Bokdamm, Läslusen barnbokhandel, 11-12 samt 15-16. Lokalen är liten så håll tiderna om ni vill vara säkra på att få napp! (”Fiskekorten” kostar 20 respektive 40 kronor.)

3. Sagovandring, Stadsbiblioteket, 12-13 samt 14-15. Biljetter till den interaktiva sagovandringen hämtas ut under hela dagen.

Tre stopp för de spontana:

1. ”Kultur, inte bara skrot”, Skrotcentralen, 15-20.30. Prova köra kran, springa hinderbana, lyssna på musik och se cirkusunderhållning.

2. Kreativ verkstad, Stadsteatern, 15-18. Prova på att rita kostymskisser och skapa egna kreationer.

3. Barnens dansdag, Uppsala Danscenter, 10-15. Tidpunkterna är uppdelade efter dansstilar och ålder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!