Så blir du en nätkändis

MEDIEKRÖNIKA. Med sociala medier har offentlighetens spelplan blivit oberäknelig. Gör ett pikant Twitterutspel och odla ditt personliga varumärke, skriver Björn Lövenlid.

Foto:

Kultur och Nöje2013-02-16 09:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tv-kocken och skådespelaren Per Morberg skrev "Mästerkukarna" i stället för "Mästerkockarna" på Facebook i veckan. Det tyckte många var roligt.
Därför knuffades denna lilla lustighet runt i de sociala medierna innan den slutligen lyftes fram även i traditionella nyhetskanaler.
Bilder på Per Morberg publicerades både här och där, intill det intensivt citerade och mycket uppseendeväckande ordet "Mästerkukarna".
Hastigt och lustigt så hade Per Morberg lyckats skaffa sig utrymme i mediekonsumenternas tankevärldar ännu en gång. Hans personliga varumärke hade stärkts ytterligare.

Samma sak hände med Pernilla Wahlgren i samband med att hon gjorde reklam för sin nya julskiva på Twitter:
"Nu har min nya julskiva kommit ut med 16 sköna jullåtar! Lovar att julbaket kommer att gå mycket bättre om du sätter på mig samtidigt!", skrev artisten och blev inte bara den dagens mest citerade svensk utan också förra årets mest "retweetade" (vidarebefordrade).

För inte så länge sedan gjorde kända personer bara offentliga uttalanden i samband med intervjuer eller presskonferenser. I dag står de i ständig förbindelse med omvärlden. Det har bland annat inneburit att offentlighetens spelplan har blivit betydligt mer svåröverskådlig och oberäknelig.

Ett förfluget ord här kan leda till en löpsedel i morgon. Ett oväntat inlägg där kan ge ovärderligt medieutrymme i tv. Men det kan lika gärna vara vardagliga, fjuttiga händelser som plötsligt leder till ett massivt pådrag.

Schlagersångerskan Anna Book hör till dem som mot alla odds har lyckats vårda ett urstarkt personligt varumärke genom alla år, trots att hennes senaste och enda egentliga halvsuccé ägde rum i Melodifestivalen för 27 år sedan.
I veckan blev hon återigen hett nyhetsstoff i samband med att Aftonbladet lyfte fram ett av hennes blogginlägg.
Under rubriken "Anna Book i hårkaos: Jag grät grät grät" berättades historien om hur Book fick panik eftersom hon inte lyckades reda ut en tova i sitt hår. "Det var ett turbulent dygn", skrev hon och halva medie-Sverige delade med sig av storyn.
Samtidigt fortsätter ett antal bloggerskor att generera enorm uppmärksamhet genom att lägga upp bilder på shoppingfynd och skriva kortfattade, alldagliga vardagsbetraktelser.

Hur ska man då agera i det här röriga medielandskapet för att erövra en plats i offentlighetens ljus? Det effektivaste sättet tycks vara en kombination av oväntade, pikanta utspel som ger uppmärksamhet och nya "följare", samt en ständigt pågående vardaglig kommunikation för att behålla de fans man redan har.
Du måste vara lite oberäknelig, antingen genom att uttrycka dig grovkornigt eller lagom politiskt inkorrekt, samtidigt som du förmedlar intrycket av att du är en människa som många kan identifiera sig med och relatera till, en kompis om man så vill.
Sedan är det bara att börja vårda det personliga varumärket online, varje dag och varje minut.
Lycka till!