Stadsbiblioteket
Läsprogram, Adobe-ID och captchabokstäver. Vägen till e-bokslånet är inte helt lätt. På Stadsbiblioteket får UNT Kultur hjälp med att ladda ner e-böckerna i surfplattan och mobilen.
Två gånger i veckan kan den som vill komma på it-handledning på Stadsbiblioteket. Här kan man lära sig att starta en e-post eller få hjälp med ett program. Men allt vanligare blir det att folk kommer med frågor om hur man lånar e-böcker.
Till handledningarna kommer folk med sina surfplattor och olika former av smartphones. I dag har jag och UNT:s fotograf Sven Olof Ahlgren tagit med oss en Samsung android och en mini-ipad. Sven Olof Ahlgren har försökt ladda ner en e-bok vid flera tillfällen men inte lyckats. Själv har jag aldrig ens försökt. It-handledarna Anna Rydén och Mikael Weiss startar lektionen.
– När man ska låna e-bok är det tre saker man behöver ha för att inte köra fast på vägen: lånekortsnummer, ett läsprogram och ett Adobe-ID, berättar Anna Rydén.
Sven-Olof Ahlgren har redan alla tre medan jag saknar både läsprogram och ID. Jag får instruktioner att gå in på Google play och ladda ner läsprogrammet aldiko, som passar till min smartphone. Det gäller att ha viss koll på de olika produkterna eftersom de ofta kräver olika läsprogram. Efter hjälp från Mikael Weiss lyckas jag även installera det på min mobil. Sedan är det dags för ett Adobe-ID där jag behöver guidas noga för att hamna rätt.
Vi börjar på bibliotekets hemsida, bibli.se och klickar på Uppsala kommun. Här finns en direktlänk till e-bokssajten där kan man välja att gå in på en länk som heter Vanliga frågor om e-böcker. Väl där väljer jag länken Vad är ett Adobe-ID, och behöver jag ett? och nu är vi nästan framme. Nu är det bara att klicka på Create an Adobe account. Pust.
– Det här betyder att Adobe i princip kan kolla vad du lånar. Inte för att jag tror att de är intresserade men vi frångår vår princip där. Biblioteken har annars tystnadsplikt i Sverige, säger Anna Rydén.
Nu har jag i alla fall fått mitt ID och har därmed de tre delarna jag behöver. Här ska lånas e-bok!
Jag beger mig tillbaka till bibli.se väljer återigen Uppsala kommun och klickar på direktlänken till e-boken. Och nu radas titlarna upp på skärmen. Jag väljer boken som ligger etta på lånelistan, Jag är Zlatan av David Lagerkrantz och klickar på Låna boken. Här kommer två rutor upp. Den ena där jag ska fylla i mitt lånekortsnummer, i den andra captchabokstäver för att inte datorrobotar ska kunna gå in och låna mängder av böcker. De är inte helt lätta att se, de där bokstäverna. Första gången blir det fel och jag får försöka igen.
– Captcha kan vara ganska svårt för personer som inte ser så bra. Vi hoppas att vi ska kunna gå ifrån det där systemet, det vore mycket bättre om folk kunde använda sin pinkod i stället, säger Mikael Weiss.
Nu tror jag att allt är klart men då dyker en ruta upp igen och jag måste fylla i mitt nyvunna adobe-ID. Här har Sven-Olof Ahlgren som låg före mig stannat. Hans lösenord fungerar inte av någon anledning. Han får hjälp av Mikael Weiss. Det är uppenbart att vi behövde denna handledning, att komma i gång med e-bokslån på egen hand är inte det lättaste. Men nu har jag äntligen gått igenom alla steg och har boken om Zlatan på min smartphone.
– Många tycker att det är lite krångligt så du är inte ensam. Men allt det du gjorde nu behöver du bara göra en gång, nästa gång är det mycket lättare, säger Anna Rydén.