Ryskt inslag i Sommarnattens toner
I mitten av juli firas den klassiska musiken i Roslagen. För sjätte gången genomförs då den fransk-svenska kultursatsningen Sommarnattens toner.
Ensemblen grundades 2 000 och har sedan dess har gjort ett flertal uppmärksammade inspelningar och turnerat flitigt över hela världen. Detta är deras första besök i Sverige.
- Jag känner orkesterns agent som är från Frankrike och genom honom lyckades jag få ensemblen till Norrtälje. Jag lovar, det blir en höjdarkonsert! Ett par dagar innan de ger konsert i Norrtälje medverkar de vid hovet i Madrid, säger David Lampel som själv bor i Paris sedan 20 år tillbaka.
Spelplatser blir som vanligt i Norrtälje kyrka, Penningby slott, Länna kyrka, Blidö kyrka och Norrtälje konsthall. Speldagarna blir fyra med start 19 juli.
I Penningby slott kommer cellisten François Salque -
tidigare cellist i den berömda stråkkvartetten Ysaye - att presentera ett program kring Bach. Bland annat ger han uruppförandet av David Lampels Hommage à Bach.
- Jag skrev stycket ute på landet på Rådmansö utanför Norrtälje. När jag var färdig med det upptäckte jag att jag använt mig av de fyra tonerna B, A, C och H! Jag var hemsökt av Bach, han var liksom där på lantstället och knackade på dörren. Stycket är intimt, romantiskt och starkt.
Något som David Lampel satsat på i Sommarnattens toner är att presentera nya stjärnor på den klassiska himlen. Så även i år.
Unga stjärnor blir i sommar är Il Convito musicale (Maude Gratton, cembalo, Claire Gratton, cello, Stéphanie Paulet, violin).
Denna unga barockensemble som bildats kring två musikersystrar har lovordats i fransk press och av alla barockkännare sedan den bildades för två år sedan. De spelar ett färgrikt urval ur den franska barockperioden och besöker Sverige för första gången.
I Norrtälje konsthall ges föreställningar för barn. Romeo- och Juliakören sjunger, spelar och berättar med och för barnen för att väcka deras intresse för klassisk musik.
- Kören tar med oss på en musikalisk resa där vackra tablåer, en stor portion humor blandat med en nypa pedagogik ger publiken en unik upplevelse av den västerländska kulturens födelse. Även vuxen publik kan njuta av föreställningen, tycker David Lampel.
När David Lampel kläckte idén om att starta det fransk-svenska kulturutbytet med klassisk musik ville han förstås ha ett passande namn på projektet.
Osökt kom han att tänka på filmen Sommarnattens leende. Att David Lampels mor - skådespelerskan Eva Dahlbeck - spelar en av huvudrollerna var ett skäl till att filmens titel inspirerade honom till namnet för den klassiska musikfestivalen.
- Namnen Sommarnattens toner och Sommarnattens leende fungerar så bra på olika språk. Att Sommarnattens leende fick pris i Cannes när den hade premiär 1955 gjorde det hela bättre.
David Lampels ambition är att det fransk-svenska kulturutbytet i klassisk musik i Roslagen fortsätter många år framöver.
SPELPERIOD: Sommarnattens toner äger rum 19 - 22 juli.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!