Rysk poet fann skrivro i Märsta

Den ryska poeten Regina Derieva levde de åren av sitt liv i Märsta. På årets litteraturfestival i Sigtuna uppmärk­sammas hennes arbete.

Regina Derieva. Samlingar på både ryska, svenska och flera andra språk har nyligen givits ut eller är på gång.

Regina Derieva. Samlingar på både ryska, svenska och flera andra språk har nyligen givits ut eller är på gång.

Foto: Anna Orring

Kultur och Nöje2015-08-20 06:00

Efter att ha levt några år i Sverige skrev Regina Derieva tre dikter på svenska. I en av dem skriver hon:

Jag betraktar världen

genom andras ögon.

Jag lyssnar till världen

genom andras öron.

Hennes make, Alexander Deriev, skrattar till.

– Det var ett experiment. Det hände inte igen.

De cirka 30 böckerna med poesi, essäer och prosa skrevs på ryska. Men exilupplevelsen satte sin prägel på hennes arbete.

I lägenheten i Tingvalla­ ligger böcker på hatthyllan och i vardagsrummet står två skrivbord. Det känns att det är någon som saknas. Det här var Regina Derievas hem och arbetsplats från 2001 fram till hennes död i december 2013. Till Sverige kom hon som ett slags fristadsförfattare innan det begreppet fanns och bodde de två första åren på Sigtunastiftelsen.

– Det finns två sidor av exilen. En dålig och en god. Det här var en ny plats och en ny situation att lära känna. Men det var en fruktbar tid för Regina som författare. Med tanke på hennes arbete var det viktigt att ha ett tyst och säkert ställe.

Under åren i Sverige reste paret ofta för att besöka litteraturevenemang runt om i världen eller till sonen, som bor i USA. Men hälsan satte stopp för resandet, och de sista åren tillbringade Regina Derieva hemma i Märsta. Även innan dess höll hon kontakt med bekanta mest genom en sorts långsam korrespondens.

– Regina tyckte om att träffa nya människor, men bara en eller två gånger. Sedan ville hon helst underhålla kontakten genom brev, och genom sina dikter.

De sista åren ägnades mycket åt samlandet av snäckskal. En livslång hobby blev plötsligt en huvud­syssla. Det blev cirka 3 500 snäckor, systematiskt organiserade.

– Hon var fascinerad av deras form, namn och deras inneboende – djuren, molluskerna. De är väldigt olika människorna, men Regina såg också likheter. Hon identifierade sig med dem: ”Rör mig inte, lämna mig ifred”.

Nu, efter hennes död, lämnas i alla fall inte hennes litterära arbete ifred och den långsamma korrespondensen når allt fler.

I år och nästa år ges nya samlingar av hennes ­dikter och texter ut på flera språk, bland annat på svenska.

På Sigtunastiftelsen på lördag eftermiddag ska den litauiske författaren Tomas Venclova, den brittiska poeten Fiona Sampson och den svenska författaren Bengt Jangfeldt samtala om hennes författarskap.

Fakta

Regina Derieva

Föddes 1949 i en judisk familj i Odessa vid Svarta havet. Censurerades som författare, och familjen flyttade från Sovjet-unionen till Israel 1990. Nekades medborgarskap där, eftersom hon hade konverterat till katolicismen. 1999 fick hon en inbjudan från katolska kyrkan i Sverige. Blev senare svensk medborgare. Debuterade 1978. Finns översatt bland annat till engelska, arabiska och kinesiska. Arbetade även själv som översättare.

Böcker på svenska: ”Himmelens geometri” (2003), ”Oavbrutet svarta bilder” (2007). I höst och nästa år kommer två samlingar på svenska.

Källa: Alexander Deriev och webbplatsen derieva.com

Nästan ett skrik

När man bränner alla broar

blir naturligtvis ingenting kvar.

Inte ens vägen känner igen dig,

det är därför

du snubblar på den.

Ögonen blir till aska,

munnen en brunn

från vars botten

inga ord längre kommer.

Det är ändå ingen som tror dig.

Som tror

att du är död.

Ur Himmelens geometri av Regina Derieva

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!