”När något kan uppstå från ingenting, då är allt möjligt.” Textraden är hämtad ur föreställningen Kosmos+ och strofen är lika applicerbar på såväl poesi som rymdforskning. Det är just dessa två element som danska regissören och videokonstnären Kirsten Dehlholm vill sammankoppla på Stadsteatern i vår. I en blandning av teater, musik och videoprojektioner ska Uppsalapubliken få lära sig om himlakroppar, mörk energi och gravitation samtidigt som man får lyssna till berättelser om mänskligheten om vår plats i universum.
– Rymdtemat gör denna föreställning till den mest konkreta och samtidigt mest abstrakta föreställningen jag någonsin stått bakom.
Universum är en blandning av något självklart och fantasieggande. På så sätt blir den här föreställningen både angelägen för unga som gamla, säger Kirsten Dehlholm som är ledare för konstnärsgruppen Hotel Pro Forma.
Kosmos+ är Dehlholms första föreställning som inte bara riktar sig till vuxna. Under arbetet med föreställningen har den danska regissören konsulterat forskare för att kunna leverera korrekta och begripliga rymdfakta för en målgrupp mellan 6 och 99 år gamla.
– Vi har försökt att putta in såväl pedagogik som humor för att göra saker och ting mer begripliga och lättsamma. Däremot har vi varit noga med att inte bagatellisera vad som pratas om. Många gånger fattar barn mer än oss vuxna.
I föreställningen får publiken följa den unga huvudkaraktären Tom7, filosofer och vetenskapsmän som delar med sig av sina kunskaper och funderingar om vårt oändliga universum. Kirsten Dehlholm utlovar en kunskapsrik rymdresa och menar att det är viktigare att Kosmos+ leder till upplysning än hurrarop från kulturkritiker.
– För mig betyder en inspirerad publik mer än fina teaterrecension. Förhoppningsvis kan den här föreställningen väcka intresse för vetenskap även i Uppsala.
Kosmos+ har sedan starten 2014 spelats i både Köpenhamn och Vilnius. På regissörens initiativ har såväl danska som litauiska skolklasser bjudits in till att se föreställningen, ett utbildningskoncept som fortsätter när nu föreställningen sätts upp i Sverige för första gången.
– Vem som helst får se föreställningen, men det är viktigt att ge lite extra utrymme för barnen. Om den här föreställningen lyckas inspirera en kille och en tjej till att någon gång bli rymdforskare så har jag lyckats.