Roslagsmuseet byggs om

Roslagsmuseet i Norrtälje andas frisk luft igen. Efter flera magra år ser det äntligen ut som om museet kan pusta ut.

Gösta Colliander (c), ordförande för stiftelsen Roslagsmuseets styrelse.

Gösta Colliander (c), ordförande för stiftelsen Roslagsmuseets styrelse.

Foto: Christer Bergström

Kultur och Nöje2005-03-02 00:00
Då passar Gösta Colliander (c), som är ordförande för stiftelsen Roslagsmuseets styrelse att dra upp riktlinjerna för hur museet redan om några ska bli modernt och spännande.
Gösta Colliander vill rusta och bygga om- och till Roslagsmuseet på ett sätt som gör det mer öppet och lättillgängligt.
Roslagsmuseet ligger på kvarteret Faktoriet centralt i staden, mellan Hantverkaregatan och Norrtäljeån.
Namnet syftar på det gevärsfaktori som Gustav II Adolf lät anlägga här på 1600-talet.
Här har Roslagsmuseet sin verksamhet i två byggnader. I tegelbyggnaden längs med Hantverkaregatan ligger själva museet. I huset längs med Faktorigatan har Roslagsmuseet kontorsrum.
De båda huskropparna är fristående och ligger i en vinkel till varandra.
Gösta Colliander vill bygga samman huskropparna och ge dessa en gemensam entré ut mot Hantverkaregatan.
— I dag syns inte entrén från Hantverkaregatan. Besökare till museet får gå in i museets trädgård för att ta sig in till museet.
Inte ens när man kommer in på innergården är museets entré det första man ser. Entrén ligger litet vid sidan om och är dessutom liten. Däremot hamnar kontorsbyggnaden i blickfånget och många besökare går dit och tror att det är museet, säger Gösta Colliander.
Roslagsmuseet har en presentbutik i en hörna. Den vill Gösta Colliander flytta till en mer central och strategisk plats i de sammanbyggda husen.
— Genom att lägga entrén mot Hantverkaregatan öppnar vi upp museet mot publiken. Nu är museet för slutet, säger han.

Budget i balans
I slutet av förra året debatteras Roslagsmuseet i tv och tidningar. Det gällde framför allt museets behov av renovering. Något av det som måste göras är att dra ny el, men husen behöver underhåll på flera ställen.
— Roslagsmuseets ekonomi har under flera år gått med förlust på mellan 200 000 och 450 000 om året. Det här är första året på länge som museet får en budget i balans. Under de här två senaste åren har Roslagsmuseet fått spara hårt för att nå dit. Det är först nu när vi har fått ordning på ekonomin som vi vågar planera för Roslagsmuseets förändringar och utveckling.
I dag drivs Roslagsmuseet i stiftelseform av Norrtälje kommun och Fornminnesföreningen. Men stiftelsen ansvarar för fastigheterna.
Gösta Colliander driver frågan att Norrtälje kommun tar över fastigheterna från stiftelsen.
— Det skulle vara skönt om vi avlastades ansvaret att sköta fastigheterna, vi har inte heller råd att rusta fastigheterna.
Om kommunen tar över fastigheterna kan vi helt koncentrera oss på huvuduppgiften att driva museum.
Ett sätt att finansiera förslaget om att bygga samman de båda husen som Roslagsmuseet använder på kvarteret Faktoriet är att museet säljer en fastighet med sjöutsikt utanför Norrtälje som i dag används som bland annat förråd av museiföremål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!