Romerna firar nationaldag

I århundraden har de levt med förtryck och diskriminering, men med sin egen kultur och sina egna traditioner. I dag firas romernas nationaldag över hela världen.

Kultur och Nöje2013-04-08 07:07

Videon är inte längre tillgänglig

För 500 år sedan kom de första romerna till Sverige, från Finland. I dag, 8 april, firas romernas nationaldag till minne av den första internationella romska kongressen som hölls i London den 8 april 1971. Då infördes också den romska flaggan med ett rött hjul mot ett blått och ett grönt fält. Färgerna och hjulet symboliserar jorden, himlen och vandringen.

Men varför en nationaldag när man inte är en nation?
– Även om man inte vill vara en egen nation vill man ändå fira nationaldagen för att förena och stärka romer över hela världen, säger Caroline Mahdavi, projektledare för Romané Bu á Uppsala som är ett arbetsmarknadsprojekt för romer.

Romernas nationalsång heter Gelem, gelem och betyder ”jag har vandrat långa vägar” och sjungs av samtliga romska grupper i hela världen.
För även om de räknas som en gemensam minoritet består romerna av många olika grupper. Bara i Uppsala finns föreningar för finska, polska och ungerska romer. Föreningarna samarbetar med varandra och får också hjälp av Romané Bucá som vill stärka och uppmuntra dem att visa upp den romska kulturen för samhället.

– Är man stark i sin identitet och stolt över sin kultur är det lättare att närma sig samhället. Och att berätta om sin kultur har romer inte alltid gjort. De senaste åren har det skett en förändring; allt fler romer börjar våga berätta om sig själva och sin kultur och det är jättestort.
Just detta gör man på Upplandsmuseet i projektet Romska röster, där man åker runt och informerar skolor om romsk kultur och historia. Hittills har man besökt runt 3000 elever. Katja Blomérus är själv finsk rom och en av dem som rest runt på skolorna.

– Materiellt sett har vi romer fått det bra. Vi har lägenheter och rinnande vatten och allt sådant. Men fortfarande möter man fördomar varje dag. Speciellt som finsk rom eftersom vi har de traditionella kläderna med stora kjolar på oss. Jag tror verkligen det hjälpt att vi har varit ute och pratat med ungdomar.

Som en del i projektet anordnar Upplandsmuseet firande av romernas nationaldag med en liten filmfestival. Fyra dokumentärfilmer från Bulgarien, Sverige/Finland, Ungern och USA visas och alla handlar de om romsk kultur.
– Det känns bra att få visa upp den romska kulturen och språket för människor. Då är alla välkomna hit, både romer, och ickeromer. Förutom film blir det tårta och saft!

Men hur firas dagen av romerna själva?
– De tre senaste åren har de olika föreningarna i Uppsala försökt göra något tillsammans men ofta blir det inte så mycket för att det inte finns några pengar. Men vi äter god mat och dansar, sjunger och spelar.
Musiken är väldigt viktig i romsk kultur, säger Katja Blomérus.

Många romer i Uppsala åker även till Stockholm för att delta i ett stort firande som anordnas av bland andra tidningen É Romani Glinda och projektet Romané Bucá.

Romer

År 2012 var det 500 år sedan de första romerna kom till Sverige. Sedan år 2000 har romerna status som en av fem nationella minoriteter med särskilda rättigheter gällande kultur och språk.

Romernas språk, é romani chib, kallas även romanés eller bara romani och används i dag av cirka 40 000 svenskar. Språket har olika varieteter; kale, lovari, gurbeti, svensk rommani (resanderomani), kaldaras, arli, romungri och andra.

I dag finns det mellan 50 000 och 100 000 romer bosatta i Sverige, men eftersom Sverige inte har etnicitet som grund för folkbokföring finns inga exakta siffror.

Källa: www.minoritet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!