För den som känner igen Fredrik Hardenborgs namn kan det bero på att han då och då uppträder som countrymusiker på Uppsalas scener. I vår är han dock aktuell med något helt annat, nämligen sin debutroman, ”Ondskan är en blond pojke", som ges ut på Kalla Kulor förlag.
– Jag har alltid skrivit. Först skrev jag låttexter och dålig poesi. Sedan gick jag skrivarlinjen på Wiks folkhögskola och blev intresserad av dramatik, och började skriva pjäser och filmmanus.
Han upptäckte dock att det var väldigt svårt att nå ut med sina pjäser som oetablerad författare. Slutligen bestämde han sig för att våga sig på romanskrivandet, trots om det kändes som ett stort och svårt projekt. "Ondskan är en blond pojke" är hans tredje romanförsök.
– Den första skickade jag inte ens ut någonstans, och den andra blev det heller aldrig något av. Men det här är ett manus jag är väldigt nöjd med och tror mycket på.
"Ondskan är en pojke" bygger på en händelse i Rödeby som chockade hela Sverige 2007. Några tonårspojkar trakasserade en familj, och det hela slutade med att pappan i familjen sköt en av pojkarna till döds. Fredrik Hardenborg har dock förlagt handlingen till det fiktiva lilla Ro, någon mil norr om Uppsala.
– Vad som intresserade mig i den här berättelsen var att den vanliga uppdelningen av ont och gott, som media och också folk i allmänhet tenderar att göra, inte fanns. Förövarna var också offer. Det blev en väldigt intressant frågeställning om vad ondska är och hur vi ser på den. Och om vad som händer när man delar upp världen i svart och vitt.
Boken släpps den 16 mars och först nu har Fredrik Hardenborg förstått att drömmen om romanen blivit verklighet.
– I våras när förlaget kontaktade mig trodde jag hela tiden att de skulle säga att de blandat ihop mig med någon annan. Men nu när jag sett omslaget börjar jag förstå att det är på riktigt, säger han och skrattar.
Han är redan på gång med nästa romanprojekt, och i sommar släpper han en e-novell, på samma förlag.
Andra aktuella Uppsalaförfattare är forskaren My Hellsing med sin biografi över hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotte och Stig Strömholm med essäsamlingen "Reskamrater: Läsning 1994-2014". UNT Kultur-medarbetaren Anna Ehn ger tillsammans med Mia Öström ut barnboken "Trixigt Sally!" och Erik Granström släpper rolllspelsboken "Svavelvinter - Världsboken".