Romandebut med historisk grund

Med stråk av sanning har åklagarparet och Uppsalaborna Emma och Thomas Häggström vävt en fiktiv väv kring Sveriges historiska skydd av krigsförbrytare.

Thomas Häggström och Emma Häggström, båda åklagare till yrket, har nyligen romandebuterat med kriminalromanen "Oläkt".

Thomas Häggström och Emma Häggström, båda åklagare till yrket, har nyligen romandebuterat med kriminalromanen "Oläkt".

Foto: Pär Fredin

Kultur och Nöje2014-07-09 08:07

– Detta är en viktig del av Sveriges historia, värd att kastas nytt ljus över, säger Thomas Häggström.

Tillsammans med Emma Häggström utgör han författarduon bakom kriminalromandebuten "Oläkt", där Helena Stahre, åklagare i Stockholm, en dag får ett mystiskt fall som innefattar ett flera decennier gammalt mord, och där den misstänkta är - en 87-årig kvinna. Bit för bit rullas så en historia ända från andra världskrigets krigsförbrytelser i Lettland till Sverige av i dag upp, med både politiska, juridiska och allmänmänskliga aspekter.

Emma Häggström har länge arbetat som kammaråklagare med ärenden som rör våld och sexuella övergrepp, och Thomas Häggström, som varit verksam som åklagare med fokus på organiserad och internationell brottslighet, var med om att bilda den funktion inom Åklagarmyndigheten som hanterar krigsförbrytelser. Med rot i respektive yrkesliv föddes lusten att berätta dels historien om hur Sverige hanterat krigsförbrytare, dels om hur en åklagare faktiskt arbetar.

– Vi har båda i princip slutat läsa deckare, för att där finns så otroligt många felaktigheter vad gäller juridiska processer. Som yrkesverksam blir man rätt irriterad på sådant, säger Emma Häggström.

Från ax till limpa har skrivprocessen tagit cirka tre år, där arbetet med "Oläkt" har fortlöpt på fritid och helger för det äkta paret.

– Vad gäller själva historien har vi utgått från en grund och sedan bollat trådar och karaktärer fram och tillbaka, gärna över middagsbordet. Så allt är gemensamt författat, säger Emma Häggström.

Alla karaktärer i "Oläkt" är, förutom en namngiven krigsförbrytare, fiktiva. I huvudpersonen Helena Stahres åklagarkaraktär återfinns dock egna erfarenheter, som det eviga livspusslet och till synes små åklagarärenden som plötsligt exploderar till förstasidesstoff. Arbetet med boken har också innefattat en hel del arkivresearch kring Sveriges historiska hantering av krigsförbrytare.

– Generellt har Sverige varit mycket flatare än andra länder vad gäller ingripanden gentemot krigsförbrytare. I exempelvis USA har upptäckta krigsbrott resulterat i fråntagandet av medborgarskap samt livstids utvisning. Men sedan den 1 juli har Sverige faktiskt fått en skärpt lagstiftning vad gäller vissa krigsförbrytelser, säger Thomas Häggström.

Blir det då en fortsättning på "Oläkt"? Det är inte omöjligt, avslutar Emma och Thomas Häggström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!