Ett Fredslabb invigs. Ett offentligt samtal om frihet förs. Och en konferens om yttrandefrihet hålls. Men redan 1 januari började Fredsåret i stor stil med en fredskonsert där FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson och sopranen Barbara Hendricks medverkade tillsammans med Uppsala Akademiska Kammarkör (UAK) och Drottningholms Barockensemble.
26 januari invigs konstnären Andreas Hammars verk Fredslabbet i Rosénparken mellan Saluhallen och Upplandsmuseet.
- När jag blev inbjuden att göra det här konstverket tänkte jag att jag ska bygga en maskin som löser världsfreden. Sedan jag fick min son Atlas i höstas, har jag känt att jag måste ta ansvar. Så jag ser det här som ett tillfälle att inte bara göra ett roligt konstverk, säger Andreas Hammar, men medger att kanhända frågan om världsfred inte helt blir löst med hans konstverk, där han tänker sig att gå omkring som den smått galne professor han är känd som från barnprogrammet Mekatronik i SVT.
– En liten bit på väg är också bra.
30 januari är det dags för samtal om frihet i Fredens hus. Varje månad under Fredsåret får ett temaord: med start i januari och fortsatt under året handlar det om frihet, yttrandefrihet, hållbarhet, flykt, tillhörighet, stolthet, förebilder, glädje, demokrati, mänskliga rättigheter, identitet och förståelse.
Det första offentliga samtalet, om frihet, hålls mellan statsvetaren Gina Gustavsson och politiska flyktingen Fayek Saleh under ledning av TV-profilen Doreen Månsson och med estradören Svante Zettergren som konferencier. Några av filmerna från Uppsala internationella Kortfilmfestival visas.
Uppsalas nuvarande fristadsförfattare, Sedigheh Vasmaghi från Iran har engagerat sig särskilt för en yttrandefrihetskonferens, som äger rum i Uppsala Konsert & Kongress 12-13 februari, den månad som har just yttrandefrihet som temaord.
Att delta i konferensen kostar ingenting, men man måste anmäla sig till www.destinationuppsala.se. Dessutom inbjuds deltagarna till en sammankomst i Fredens hus kvällen 11 februari, där också utställningen Ordets makt visas.
Bakgrunden till Fredsåret 2014 är bland annat Uppsalas arbete 2008-09 för att bli Kulturhuvudstad. Umeå "vann", men tanken att gå vidare utifrån det arbete man redan gjort med att inventera Uppsalas möjligheter som resurskraftig kulturell mötesplats, ledde till just planerna på att göra 2014 till ett Fredsår för att fira att Sverige varit i fred i 200 år.